Mark serveert zijn zelfgemaakte soep. Linksachter aan tafel in het groen gastvrouw Anneke.
Mark serveert zijn zelfgemaakte soep. Linksachter aan tafel in het groen gastvrouw Anneke. Foto's: Bob Awick

Project 'Om de hoek' laat Meentamorfose floreren

Huizen heeft diverse centra waar wijkbewoners terechtkunnen voor verschillende activiteiten. Vroeger werden dit buurthuizen genoemd, maar tegenwoordig zijn er allerlei andere namen in omloop. Wat gebeurt er in die centra en wat kenmerkt ze? Vragen die aan bod komen in een serie over dé plek in de buurt waar van alles gebeurt! Deze week wijkcentrum Meentamorfose waar het project 'Om de hoek' het centrum laat floreren.

HUIZEN De Meentamorfose ligt aan de Landweg in Huizen in een omgebouwde school. Het wijkcentrum zit er nu ruim twee jaar. Het moest verhuizen van de plek vlak bij winkelcentrum De Kostmand omdat daar nieuwbouw kwam.

"Het is hier licht en we hebben een prachtige ruimte eromheen", zegt Simone Hinrichs, die samen met Janny Hospers sociaal werker is in de Meentamorfose. Greetje van Vliet, de beheerder van het Holleblok, is ook beheerder van dit wijkcentrum. Vrijwilliger Mark Laurentius laat het wijkcentrum zien. De rondleiding begint in de 'kantine', de ruimte met bar waar iedereen zo kan binnenlopen. Er zitten mensen aan het wijkontbijt, dat iedere dinsdag wordt gehouden. Ook drinken er wat mensen koffie. Anneke van Oene is ook vrijwilligster. Zij schenkt elke dinsdag en vrijdag koffie. Op donderdag komt ze zelf langs als gast.

Bokszak

Achter deze ruimte ligt de keuken en verderop een groot activiteitenlokaal. "Hier komen elke vrijdagmorgen onder anderen de Marokkaanse moeders bij elkaar. Ik vind het een aanvulling dat ze hier zijn. Ze horen bij onze wijk", zegt Mark, terwijl we terug langs de kantine naar de sportzaal lopen. "Kijk, zie je die bokszak. Een 80-jarige Indonesische meneer wilde die graag, dus dat hebben we geregeld. Als ik hem bezig zie, denk ik: dat wil ik ook doen als ik oud ben."

Het wijkcentrum heeft ook een kluslokaal. Er staat een fiets. "Die moet gerepareerd worden." Daarna komen we op het oude schoolplein, waar een vrijwilliger de planten water aan het geven is. "Hierachter komt nog een kas en we zijn ook nog bezig met tuinen in bakken. Niet iedereen kan meer goed bukken en zo kunnen deze mensen ook nog tuinieren."

In het gebouw zit ook de Egelopvang. Wat afgelegen, want de beestjes hebben rust en regelmaat nodig.

'Om-de-hoekers'

Mark en Anneke zijn beiden 'Om-de-hoekers'. Marc: "Dat zijn mensen die - tijdelijk - moeite hebben met de eisen en snelheid van de maatschappij." Hijzelf had tot zijn 30ste een 'normaal' leven. Toen zijn relatie over was, viel zijn leven in duigen en uiteindelijk kwam hij in een Wajong-uitkering. "Geloof me, ik wil niets liever dan zijn zoals jij, als Simone en Janny en gewoon werken, maar dat werkt niet voor mij", zegt hij. Via veel omwegen kwam hij bij Simone terecht en het project 'Om de hoek', waar mensen terechtkunnen die psychische problemen hebben of hebben gehad, maar waar ook elke andere wijkbewoner welkom is.

Gelukkig

"Simone heeft uren in mij geïnvesteerd toen ik hier met mijn vraag kwam om iets te kunnen doen, maar dat komt er nu wel uit", zegt Marc, die inmiddels 42 is. Hij is nu al vier jaar betrokken bij allerlei activiteiten in de Meentamorfose. Mark verzorgt op dinsdag en donderdag rond 12.00 uur een soepmomentje. Daarnaast werkt hij bij de volkstuin van Versa aan de Friesewal. "Daar begeleid ik ook twee mensen die me helpen." Zelf heeft hij een achtergrond in sociaal werk en kan dat mooi inzetten in het wijkcentrum. "Ik geloof dat mensen het zelf moeten doen. Mij moet je ook geen luier omdoen, ik wil dat je me respecteert. Ik geloof dat als je mensen de ruimte geeft, ze vanzelf wel gaan nadenken over wat ze zelf kunnen doen. Bij de een gaat dat sneller dan bij de ander. Het kan ook best lang duren en soms hebben mensen gewoon echt zorg nodig en hoop je dat ze dat zelf ontdekken. Ik ben nu in ieder geval gelukkig met wat ik doe."

Geheimen

Anneke is ook op die manier vrijwilliger geworden bij de Meentamorfose. In het begin was ze nogal stil en kwam koffiedrinken. "Ik woon sinds 1,5 jaar weer in Huizen, hier in de wijk, en was door de praktijkondersteuner van de huisarts in eerste instantie naar 't Holleblok verwezen. Zij wezen me daar op dit project", vertelt ze. "In het begin vond ik het best lastig om weer sociale contacten op te doen." Naarmate ze vaker kwam wilde ze eigenlijk meer. "Ik wilde ook wat doen en ben dus zelf koffie gaan schenken." Janny geeft aan dat Anneke ook veel meer is, namelijk een goede gastvrouw. Anneke: "Ik bied inderdaad ook een luisterend oor. Vroeger kreeg ik ook altijd alle geheimen te horen omdat mensen weten dat ik niets doorvertel."

Accepteren

Bij het project krijgen de mensen de ruimte om te zijn wie ze zijn. Mark: "We hebben allemaal een probleem, dus juist dan moet je de ander ook respecteren met zijn probleem." Er wordt ook openlijk over gesproken in de Meentamorfose. Die vertrouwelijke sfeer maakt dat het voor de Om-de-hoekers een fijne plek is om te zijn en om zelf ook weer wat te doen. "Ik beschouw het als mijn werk", zegt Anneke, die een WAO-uitkering heeft. "Eigenlijk moet iedereen de ander accepteren zoals die is. Iedereen kan weleens een keertje anders reageren. Ik wil bijvoorbeeld niet altijd lachen, zeker niet als ik wat depressief ben. Vroeger deed ik dat dan maar, maar nu zeg ik het gewoon."

Samen

Simone: "Mark en Anneke zijn twee voorbeelden van wat mensen hier doen. Ze kunnen gewoon binnenkomen voor koffie, maar ook zelf iets gaan doen. Wij helpen ze daarbij. Inmiddels zijn zo'n 50 tot 80 mensen betrokken bij het project 'Om de hoek' en zij zijn belangrijk voor wat hier gebeurt in dit wijkcentrum. Zij begeleiden activiteiten, helpen anderen bij het bestellen van een taxi en wachten dan samen met mensen tot deze er is, zijn gastvrouw of gastheer, zoals Anneke of Brian, die wekelijks het ontbijt organiseert. We zijn een centrum voor de hele buurt, dus iedereen kan hier terecht. We hebben hier bijvoorbeeld ook veel senioren in de wijk en voor hen organiseren we ook diverse dingen. Op onze gevel staat niet voor niets de tekst 'Samen zijn we de samenleving'. Ook hier in het buurthuis doen we het samen en met elkaar."

Voor meer informatie: versawelzijn.nl of de Facebookpagina Wijkcentrum Meentamorfose.

Simone, Janny en zittend Greetje.