Tijdens de inloop kunnen jongeren van alles doen in het centrum, van gamen en chillen tot poolen.
Tijdens de inloop kunnen jongeren van alles doen in het centrum, van gamen en chillen tot poolen. Foto's: Bob Awick

Jongeren
ontdekken hun talenten bij
Connect

Huizen heeft diverse centra waar wijkbewoners terechtkunnen voor verschillende activiteiten. Vroeger werden dit buurthuizen genoemd, maar tegenwoordig zijn er allerlei andere namen in omloop. Wat gebeurt er in die centra en wat kenmerkt ze? Vragen die aan bod komen in een serie over dé plek in de buurt waar van alles gebeurt! Deze week Connect, waar jonge inwoners voor allerlei activiteiten terechtkunnen om hun talenten te ontdekken.

HUIZEN Het centrum voor jongeren Connect aan het Gooierserf kreeg vorig jaar een andere naam en een andere invulling. Er wordt nu meer voor jongeren gedaan.

"Het jongerencentrum zoals zo veel ouders het nog in hun hoofd hebben, bestaat al lang niet meer", zegt oud-medewerker Marco de Groot. "Vroeger in Tram en Tramontano en daarvoor de Kompasroos was muziek het belangrijkste", gaat hij verder. "Soms krijgen we nog wel eens een verdwaald mailtje van een bandje dat hier wil optreden", lacht Monique Kos. Zij is een van de jongerenwerkers die werkzaam is bij Connect. "Het jongerenwerk van tegenwoordig is meer gericht op het laten ontdekken van de talenten die jongeren hebben."

Drie groepen

"De doelgroep van het jongerenwerk kun je indelen in drie groepen", zegt Badr Sadqi, hij is coördinator jeugd- en jongerenwerk. "We hebben tienerwerk voor jeugd van 10 tot 15 jaar, jongerenwerk voor jeugd van 15 tot 18 jaar en indien nodig of gewenst ook nog een groep van 18+." Hij schat dat ongeveer zo'n 150 tot 200 jongeren jaarlijks deelnemen aan de diverse activiteiten in Connect.

Op straat

De jongerenwerkers werken deels op straat, waar zij de jongeren naar Connect begeleiden. "Ook bieden we individuele begeleiding als dit nodig is. Dat komt vaak voor bij jongeren uit de harde kern. Deze jongeren hebben extra begeleiding nodig om een zinvolle invulling van hun tijd te vinden of hebben een hulpvraag. Deze kan gaan over school, werk, financiën en/of de thuissituatie."
Het jongerenwerk maakt ook deel uit van de persoonsgerichte aanpak door gemeente, politie en jeugdconsulent. "We hebben hier een maandelijks overleg", aldus Badr. "Samen stellen we een doelgericht plan van aanpak op om verdere afglijding in de maatschappij te voorkomen."

Ontmoeten

Voor de oudere jeugd is Connect vooral een plek waar zij elkaar kunnen ontmoeten. "Dat hebben ze nodig. Ze willen met elkaar praten en dat kan hier. Ze kunnen hier chillen of gamen. Ook is er een pooltafel", zegt Badr. Monique is verantwoordelijk voor de activiteiten die gehouden worden. "Ik coördineer dat en maak reclame voor het programma."

Activiteiten

De activiteiten worden nu weer opgestart na de vakantie. Zo is er elke vrijdag en zondag een inloop. Voor tieners is deze van 19.00 tot 20.00 uur op vrijdag en zondag van 17.00 tot 19.00 uur. Oudere jeugd vanaf 15 jaar kan vrijdag van 20.00 tot 22.00 uur terecht en op zondag van 19.00 tot 21.00 uur.
Voor meiden van 12 tot en met 18 jaar is er op dinsdag een inloop van 18.30 tot 20.30 uur.

Workshops

Daarnaast zijn er diverse workshops. "Voor de dj- en de rapworkshops zijn nog plekken vrij", zegt Monique. "Net als veel andere activiteiten." Veel activiteiten zijn gratis. "Zo kunnen alle jongeren zich veroorloven om iets te doen." Voor de dj-workshop is een mooie set beschikbaar in de donkere, geluiddichte kelder van het centrum. "Hier kunnen we ook jongerendisco's houden. Op de Huizerdag draaide ook een dj die hier begonnen is", zegt Badr trots.
"Als er genoeg aanmeldingen zijn van mensen die een band willen beginnen, dan beginnen we ook met 'Start a band'. Hiervoor moet wel een kleine vergoeding worden betaald", meldt Monique. Belangstellenden kunnen zich bij het centrum melden.

Sportief aanbod

De jongerenwerkers hebben ook voor een sportief aanbod gezorgd. "Dat doen we samen met de buurtsportcoaches en dat vindt plaats in de dojo aan de Trekkerweg of in de sportzaal aan de Damwand", licht Monique toe.
"Jongeren kunnen op Instagram kijken bij jongerencentrum_connect of op Facebook bij Jongerencentrum Connect. Ook hebben we een website, connecthuizen.nl. Deze site wordt binnenkort helemaal vernieuwd. Dan kunnen jongeren zich hier ook heel makkelijk inschrijven voor de diverse activiteiten."

Overlast

Tijdens de zomermaanden, de kerstvakantie en de ramadan biedt het centrum voor jongeren tegenwoordig ook meer activiteiten. Badr: "De gemeente Huizen had in die periodes best veel meldingen van overlast en vernielingen. Daarom bieden we nu meer aan en het is volgens mij de afgelopen maanden ook een heel stuk rustiger als het gaat om dit soort meldingen en de schadepost van de vernielingen met oud en nieuw is met 30.000 euro verminderd."

Voorlichting

Daarnaast houden de jongerenwerkers zich ook bezig met voorlichting op verschillende gebieden, zoals: budgetteren, veilig omgaan met vuurwerk en alcohol en drugsgebruik. "Bij de meidengroep koken we ook weleens en hebben we het bijvoorbeeld over gezonde voeding. Daarvoor nodig ik dan mensen uit", vertelt Monique.
Ook zal het centrum binnenkort in het kader van de Week van de Opvoeding begin oktober seksuele voorlichting geven en voorlichting over verslaving. De ouders zullen hier ook voor worden uitgenodigd via de communicatiekanalen. Ook is er elke donderdag van 19.00 tot 20.30 uur huiswerkbegeleiding voor jongeren van 12 tot 16 jaar.

Daktuin

Speciaal aan het centrum is overigens nog de Daktuin. Deze wordt nu gerund door vrijwilligers en statushouders. "Die tuin is voor alle leeftijden", zegt Monique. "Wat leuk is, is dat laatst een jongetje van 12 zich ook spontaan meldde. Hij wilde ook graag komen tuinieren."

Meer informatie via Facebook Jongerencentrum Connect, Instagram jongerencentrum_connect en connecthuizen.nl.

Monique (l) en Badr (r) samen met twee buurtcoaches.