De Huizer klederdracht voor meisjes is te zien tijdens de eerste tentoonstelling van het Netwerk Zuiderzeecollecties.
De Huizer klederdracht voor meisjes is te zien tijdens de eerste tentoonstelling van het Netwerk Zuiderzeecollecties. Foto's: Huizer Museum

Huizer Museum verplaatst binnenkort klederdrachtcollectie naar beneden

Het Huizer Museum gaf afgelopen donderdag voor vrienden van het museum een voorproefje van het nieuwe seizoen en kondigde een kleine verbouwing aan.

HUIZEN Het Huizer Museum heeft afgelopen donderdag aan vrienden van het museum een voorproefje gegeven van het nieuwe seizoen. Daarnaast maakte museumdirecteur Nienke de Wit bekend dat er een kleine verbouwing aankomt. De klederdrachtcollectie verhuist naar beneden.

Het wordt een druk seizoen voor het museum. Nog dit jaar wil het museum de klederdrachtcollectie naar beneden verhuizen. De ruimte daar van de Historische Kring wordt dan bij de zaal met presentaties over de Huizer geschiedenis getrokken. Zo kan het geheel een samenhangend beeld geven van het verleden van het dorp. De Historische Kring verhuist naar boven en vestigt zich dan in de klederdrachtzaal, die achter de balie van de ontvangstruimte ligt.

Cultuurhuis

Het museum heeft veel ambities en wil zich verder ontpoppen als cultuurhuis. Het barst uit haar voegen, maar een verhuizing zit er voorlopig niet in. Nu moet het museum zich redden met de ruimte die er is aan de Achterbaan 82. Dat gebeurt zo efficiënt mogelijk. Daarnaast wil het museum zich duidelijk profileren. "We zijn niet alleen een oudheidkamer, klederdrachtmuseum of historisch museum, maar we werken ook met hedendaagse kunst en cultuur uit de regio", aldus De Wit. Zo loopt de dubbeltentoonstelling 'Kunstduet' nog tot 31 oktober. Hierin zijn werken te zien die de Gooische Bertha thoe Schwartzenberg 100 jaar geleden maakte en hedendaags werk van Marie-Thérèse Mentink uit Huizen. Het is een duet van contrasten en verbindingen, tussen vroeger en nu, met de vrouw als middelpunt. "Natuurlijk blijven klederdracht en cultureel erfgoed wel pijlers van onze collectie."
Van 10 tot 21 oktober besteedt het museum weer aandacht aan de Atelierroute Huizen. Niet zo uitgebreid als vorige keer, maar de kunstgalerij met kleine werken bevalt goed en een aantal kunstenaars is geselecteerd om in de 'huiskamer' van het museum werken op te hangen.

Primeur

Vervolgens is er een primeur. Het Huizer Museum mag van 8 november tot 15 januari volgend jaar als eerste een tentoonstelling laten zien van het Netwerk Zuiderzeecollecties, waar ruim twintig musea rond de voormalige Zuiderzee bij zijn aangesloten. Tijdens deze tentoonstelling zijn diverse drachten te zien in verschillende leeftijdsfasen, waaronder de typische Huizer dracht voor kinderen. De diverse musea hebben hiervoor delen uit hun collectie beschikbaar gesteld en de tentoonstelling reist na Huizen verder langs de Zuiderzee.

Museum wil zich verder ontpoppen als cultuurhuis

Molen

Volgend jaar zal er rond 4 en 5 mei een korte tentoonstelling komen met tien Huizer gezichten van gesneuvelden. "Het 4 meicomité besteedt jaarlijks veel aandacht aan een aantal omgekomen Huizers bij de herdenking en we willen die verhalen bewaren." Ook zal in 2018 de tentoonstelling over de Huizer Molen in het Huizer Museum komen, want dan staat de molen 100 jaar in het Openlucht Museum in Arnhem. Er was vorig jaar al een en ander om te doen, want toen was de molen 100 jaar weg uit Huizen. Een tentoonstelling rondkrijgen, lukte toen echter niet.

Krachtcentrale en erfgooiers

Tijdens de opening van de Krachtcentrale zijn er in Huizen op meerdere plaatsen tentoonstellingen, waaronder de Krachtcentrale zelf en het Huizer Museum. Verder draagt het museum bij aan een tentoonstelling in de Week van de Erfgooier van 28 oktober tot en met 3 november. Dan is er een pop-upmuseum en zijn er bij twintig winkeliers in vitrines attributen uit de periode van de erfgooiers te zien.
Dat is nog niet alles. In de Maand van de Geschiedenis in oktober zijn er ook allerlei activiteiten. Het thema is 'Geluk' en kinderen zullen daarom gelukspoppetjes kunnen maken in het Kinderatelier. Ook zijn er voor het eerst de Kunstweken in Huizen van half september tot half oktober. Dan gaat het museum samen met de Boerderij het een en ander doen. "Een druk jaar dus", aldus De Wit.

Kijk voor meer informatie op huizermuseum.nl.

De MuseumGalerie met kleine hedendaagse kunstwerken.