Dirigent Bert Moll mimet alle teksten mee tijdens het dirigeren.
Dirigent Bert Moll mimet alle teksten mee tijdens het dirigeren.

Bert Moll 40 jaar dirigent Deo Juvante: 'Ik vond samenzang altijd al geweldig'

Bert Moll is alweer 40 jaar dirigent bij de Christelijke Koorvereniging Deo Juvante. Het jubileum wordt gevierd met een speciaal concert. Hij blikt terug op zijn carrière.

HUIZEN Bert Moll is geboren in Huizen en op zijn 22ste werd hij dirigent van de Christelijke Koorvereniging Deo Juvante. "Het koor was toen klein en ik had nog geen ervaring", zegt hij. Nu is hij 40 jaar in dienst, woont in Lelystad en voorziet met het dirigeren van diverse koren en een orkest in zijn levensonderhoud.

"Ik ben begonnen als organist in mijn jonge jaren. Van daaruit werd mij gevraagd of ik me niet bezig wilde houden met de koordirectie van Deo Juvante, want die zochten iemand en via via kwam die vraag bij mij. Ik ben me er verder in gaan verdiepen en vond het een gaaf beroep en het is nu inmiddels ook mijn werk", vertelt Moll. "Ik vond samenzang altijd al mooi en het is geweldig dat ik dat met orgelspel kon ondersteunen. Muzikale harmonie is menselijke harmonie. Als dirigent is het mijn taak om te zorgen dat de koorleden goed samenvoegen en in balans en harmonie zijn met elkaar. Dat doe ik nu bij verschillende koren op verschillende plekken in het land. Door Deo Juvante ben ik ook altijd bij Huizen betrokken geweest, ook al woon ik er al sinds mijn 18de niet meer."
Hij herinnert zich nog goed dat het koor met 30 mensen begon en geestelijke liederen zong uit de bundel van Johannes de Heer. "Op het hoogtepunt had het koor wel 165 leden. Nu schommelt het de laatste tijd tussen de 110 en 120 leden. En dat is zeker groot te noemen in deze tijd."
Moll was ook dirigent van kinderkoor de Zendertjes. "Als die ouder werden, gingen ze bij Deo Juvante zingen. Er zingen nog steeds oude Zendertjes mee in het koor, maar die zijn inmiddels ook al in de vijftig", zegt hij lachend. "We groeiden als het ware met het koor mee."

Hoogtepunt

Een echt hoogtepunt heeft hij niet echt. "We zijn overal geweest. Hebben in de mooiste kerken en kathedralen gezongen. Ik zeg ook altijd tegen de leden dat elk optreden een hoogtepunt is. Of dat nu in Het Concertgebouw is of bij een tehuis van Amaris. Elk optreden moet groots zijn en daar kun je de luisteraars een plezier mee doen."
Als zijn taak ziet hij het ook om het koor op een gezonde manier scherp te houden. "Dat verlang ik ook van ze. Als koorzanger heb je ook de verantwoordelijkheid om het goed te doen. Je kunt het niet alleen als dirigent, maar ook niet als zanger. Je doet het samen en vult elkaar aan. Het koor inspireert mij en dan beleef je een optreden ook echt samen."
De meerwaarde die hij als dirigent kan brengen is de uitleg van de muziek en de bewustwording hiervan. "Ook de interpretatie van de tekst en de steun tijdens de uitvoering is van belang. Ik mime elke tekst mee", zegt hij lachend. "Ik zeg weleens dat ze niet naar de tekst, maar gewoon naar mij kunnen kijken."
Ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum als dirigent is er op 30 september om 15.00 uur een speciaal feestelijk jubileumconcert in de Grote Kerk in Naarden. Naast Deo Juvante zingen daar ook andere koren die Moll dirigeert. Dat zijn drie mannenkoren, te weten het Urker Mannenkoor Hallelujah, het Christelijk Mannenkoor Con Forza en het Christelijk Mannenkoor Lelystad. Het Groot Nationaal Strijkorkest begeleidt de zangers. "Daar zit overigens ook hout en koper bij hoor, dat zijn niet alleen maar strijkers", legt Moll uit, die het orkest zelf heeft samengesteld, ook alweer zo'n 20 jaar terug. "Het leek me zo geweldig om een orkest te hebben en ook dit dirigeer ik."

Stoppen

Voor het concert is gekozen voor de Grote Kerk in Naarden omdat deze een goede akoestiek heeft. "Bovendien ligt het centraal. Er komen mensen uit heel het land op dit concert af", aldus Moll. Hij vertelt dat het best nog wel lastig was een programma voor het concert samen te stellen. "Er passeren toch 40 jaren de revue met een knipoog naar het verleden, maar ook met dankbaarheid dat ik dit 40 jaar heb mogen doen met Deo Juvante." Het concert luidt ook het einde van een tijdperk met Moll in. In december zal hij stoppen met het dirigeren van het Huizer koor, maar in Naarden zullen meer dan 400 stemmen hem eerst nog toezingen tijdens zijn jubileumconcert.

'Het koor inspireert mij en dan beleef je een optreden echt samen'

Kaarten bestellen kan via de site koorconcerten.nl.

Christelijke Koorvereniging Deo Juvante.