Een gezond hapje voor wethouder Marianne Verhage en raadslid Bert Rebel tijdens de start van het nieuwe politieke seizoen.
Een gezond hapje voor wethouder Marianne Verhage en raadslid Bert Rebel tijdens de start van het nieuwe politieke seizoen. Foto: Gemeente Huizen

Gemeenteraad gestart met 'gezond' nieuw bestuurlijk jaar

De vakantie is voorbij en het politieke jaar is weer begonnen. Het wordt voor de raadsleden een gezond jaar, want zij hebben een voorbeeldfunctie.

HUIZEN Wethouder Marianne Verhage en de griffier van de gemeenteraad Jan Veenstra hebben maandag gezamenlijk het startsein gegeven voor een gezond bestuurlijk jaar voor de gemeenteraad van Huizen. Bij deze bijeenkomst waren naast de wethouder en griffier ook diverse raadsleden, ambtenaren en enkele sprekers aanwezig.

De bijeenkomst vond plaats in de bestuurskamer van sv Huizen. Hier stond een gezonde maaltijd klaar om te starten. In haar openingswoord ging wethouder Verhage alvast in op het onderwerp 'Gezondheid' en hoe hier in de gemeente aan gewerkt wordt. Dit doet zij onder andere samen met Sportplatform Huizen, JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) en de buurtsportcoaches.
Het begrip 'positieve gezondheid' werd vervolgens geïntroduceerd door Diek Scholten van het Institute for Positive Health en Anja van der Aa, de directeur van GezondNL. Zeer veel informatie werd afgewisseld met vragen en discussie.
Een gezond gemeentebestuur begint bij de raadsleden zelf. Daarom zijn alle raadsleden gevraagd om mee te doen aan de 'gezonderaadchallenge'. Raadsleden die meedoen ontvangen een gezondheidstracker waarmee zij hun eigen levensstijl in beeld kunnen brengen. Daarmee kunnen ze eigen doelen stellen en indien gewenst kunnen zij deze onderling met elkaar vergelijken.

Raadsvergaderingen

Een kleine, maar ook hele grote verandering zit in het aanbod van hapjes en drankjes tijdens raadsvergaderingen. Naast frisdranken komt er bijvoorbeeld ook water met een smaakje en aan de hapjes worden gezonde keuzes toegevoegd.

Werkbezoek

In het kader van een gezond bestuurlijk jaar volgen nog diverse bijeenkomsten en activiteiten voor de raadsleden. De eerstvolgende is een werkbezoek aan basisschool De Gouden Parel. Deze is de eerste die het vignet 'Gezonde school' in ontvangst mocht nemen. Leerlingen zullen de raadsleden tijdens dit werkbezoek onder andere een les water drinken geven.

Raadsleden gevraagd mee te doen aan 'gezonderaadchallenge'