Kaas- en notenspecialist Kees Kromhout, Keurslager Wim Koelewijn, bakker Jan Rebel en groentespecialist Jan Appelman zijn samen Vershof Huizen.
Kaas- en notenspecialist Kees Kromhout, Keurslager Wim Koelewijn, bakker Jan Rebel en groentespecialist Jan Appelman zijn samen Vershof Huizen. Foto: Bastiaan Miché

Vier ondernemers van Vershof Huizen vieren hun 30-jarig jubileum

De vier ondernemers van Vershof Huizen vertellen over hun samenwerking en het 30-jarig jubileum dat de komende weken wordt gevierd.

HUIZEN Bakker Jan Rebel, kaas- en notenspecialist Kees Kromhout, Keurslager Wim Koelewijn en groentespecialist Jan Appelman vieren vanaf 25 september dat hun Vershof Huizen aan de Kerkstraat 30 jaar bestaat.

"We kwamen op het idee om met deze vier specialismen een Vershof op te zetten, omdat mensen gemak zoeken en dan alles bij elkaar hebben", vertelt bakker Jan Rebel, die samen met Kees Kromhout en toen nog slager Bert Toonen en groentespecialist Jan Kruijmer het initiatief nam. "De slogan die we hanteerden was toen: 'Vershof, vier ondernemers onder één dak voor variatie en gemak'."

Huwelijk

"We hebben een dik pak papier moeten ondertekenen om alles goed onderling te regelen. Daarnaast is het net als in een huwelijk, het is geven en nemen", gaat hij verder. Kromhout vult hem aan: "Dat is echt zo. We zien elkaar meer dan onze vrouwen." Het is wel een huwelijk dat vanaf de start meteen goed heeft gewerkt en inmiddels dus al 30 jaar standhoudt.
Kromhout: "In het begin waren de mensen nieuwsgierig. Inmiddels hebben we twee keer verbouwd en ter gelegenheid van ons 30-jarig bestaan krijgen we ook een nieuw logo en wordt de pui daarvoor aangepast."
Het idee van vier specialisten onder één dak blijkt in Huizen heel goed te werken. Iedere ondernemer werkt vanuit zijn eigen vakgebied en kiest daarbij als rode draad voor kwaliteit, betaalbaar, vers en duurzaam. Kromhout, de kaas- en notenspecialist: "Ik wil lekkere kaas verkopen. Ik proef het ook eerst allemaal zelf. Duurzaam en eerlijkheid staan bij mij voorop. Ik verkoop bijvoorbeeld eerste kwaliteit noten, ook in de mix. Ik geloof in mijn producten."

Duurzaamheid

Groentespecialist Jan Appelman kwam zes jaar geleden in de Vershof na de pensionering van zijn voorganger. Duurzaamheid en milieubewust omgaan met zijn producten is voor hem belangrijk. "We kopen bijvoorbeeld in bij een samenwerkingsverband van 16 boeren. Dat is ook het grote verschil met de supermarkt. Wij weten wat er gebeurt met onze producten en houden meteen de boeren in stand." Bijzonder aan zijn winkel is de maaltijdservice. "Drie keer in de week brengen we maaltijden bij mensen thuis, gemaakt van lekkere verse producten."

Volgens bakker Jan Rebel is de kracht van zijn bedrijf dat dagelijks 95% van de producten vers wordt bereid. "Alles wordt 's nachts vers geproduceerd. Daarnaast onderscheiden wij ons van de super door ook veel speciale broden aan te bieden die wij zelf bedenken."
Buurman Wim Koelewijn omschrijft zichzelf als een volambachtelijke keurslagerij. "Het rundvlees komt rechtstreeks van de eigen boer, ook het kalfs- en varkensvlees en de kip zijn van Hollandse bodem. Dierenwelzijn staat hoog in ons vaandel. De grillworst is de lekkerste van midden-Nederland en ook de rookworst is afgelopen week wederom met goud bekroond. Ook de buffetten, hapjes en BBQ zijn al jaren van een hoogstaand niveau", zegt Koelewijn trots. Ze zijn het er alle vier over eens dat ze door hun service en kwaliteit het verschil kunnen maken ten opzichte van de supermarkt en, doordat ze samen in de Vershof samenwerken, hetzelfde gemak kunnen bieden. Kromhout: "En we kunnen zelfs meer bieden. Kijk maar naar onze catering. Wij kunnen daarmee ook iets extra's bieden door producten van elkaar te gebruiken."

Bakker Jan Rebel: 'Het is geven en nemen, net als in een huwelijk'

Acties

Vanwege het jubileum zijn er diverse acties vanaf 25 september, waaronder het befaamde enveloppenspel op donderdag 28 en vrijdag 29 september. Iedere klant die iets koopt, mag een enveloppe trekken en er is 50% kans op een prijs. Op 30 september zijn er diverse proeverijen en de drie weken erna zijn er ook nog diverse acties.