De jeugdleden verkopen loten van de Grote Clubactie voor de nieuwe sportzaal.
De jeugdleden verkopen loten van de Grote Clubactie voor de nieuwe sportzaal. Foto: Bob Awick

Atletiekvereniging Zuidwal wil kleine binnensportzaal

Atletiekvereniging Zuidwal wil een kleine binnensportzaal en heeft subsidie aangevraagd. De aanbouw wordt grotendeels gebruikt door atleten met een beperking.

HUIZEN Jeugdleden van Atletiekvereniging Zuidwal trokken er zaterdagmorgen op uit om loten van de Grote Clubactie te verkopen. De opbrengst komt ten goede aan een sportzaal die de club wil bouwen bij de atletiekbaan. Deze zal grotendeels door atleten met een beperking worden gebruikt. Er is al 12.000 euro opgehaald en heel veel geld gespaard. Het resterende bedrag is als subsidie gevraagd bij de gemeente.

Oud-voorzitter Jos Hogenbirk en lid van de bouwcommissie van de club: "Als het nu slecht weer is, gaan we vaak de kantine in, maar dat is eigenlijk ondoenlijk. Daarom hebben we ons drie jaar geleden de vraag gesteld wat we zouden willen. Daarbij hebben we ons in eerste instantie niet tegen laten houden door de vraag of er genoeg geld voor was of dat iets wel zou mogen."
Het resultaat was een ultieme wens van 'zes schoenendozen' hoog, zoals Hogenbirk omschrijft, met liften en al. Een droom die niet te verwezenlijken bleek, omdat dit veel te veel geld zou kosten. Uiteindelijk kwam de atletiekvereniging uit op een betaalbare wens van een kleine uitbreiding met 'twee schoenendozen' en gewoon op de begane grond. "Deze bestaat uit een sportzaal van 9 bij 12 meter breed aan de kant van de bestuurskamer. Daar komt een doorgang naar de zaal en een invalidentoilet. Ook krijgen we een hok om materiaal in op te slaan. Daar was ook grote behoefte aan."
De zaal zal volgens de vereniging voor 70% gebruikt worden door atleten met een lichamelijke beperking. "Zij gebruiken vaak speciaal materiaal om te kunnen sporten. Dat kun je niet zo een-twee-drie in de auto gooien en even meenemen naar een sportzaal", legt Hogenbirk uit. Want de club kan op bepaalde tijden wel gebruikmaken van de sportzaal aan de Damwand. "Daar sporten we in januari en februari, dat is duidelijk, maar als het regent of sneeuwt en we willen uitwijken, kan dat niet altijd naar deze zaal. Dan gebruiken we dus de kantine, die daar natuurlijk niet voor is bedoeld."

Op dit moment heeft de club ruim 750 leden waarvan 14 met een beperking. "Dat fluctueert nogal. We hebben er ook weleens 25 gehad. Ze maken gewoon deel uit van de club. Twee van hen strijden op topniveau mee om de hoogste eer, waarvan een op nationaal niveau en een zelfs op internationaal niveau", vertelt Hogenbirk. Atleten met een beperking kunnen gevoeliger zijn voor het 'Hollandse weer' en gaan eerder de zaal in dan de andere atleten, maar die zullen er ook wel gebruik van gaan maken.

Acties

De nieuwbouw gaat 185.000 euro kosten. De club brengt zelf 110.000 euro op, deels door eventueel een lening van de gemeente. Een deel is spaargeld en een deel giften. Er zijn onder andere donaties geweest van het Westland Familiefonds, Jean Louis Bernardi Stichting, het J.P. Heyne Fonds en de Stichting De Blarickhof. Daarnaast is het doel om nog eens 20.000 op te halen met de club. Hier worden onder andere de loten van de Grote Clubactie voor verkocht. Er staan ook nog acties op touw. Zo wordt er onder andere statiegeld ingezameld, in november pannenkoeken gebakken en er is een kerstworkshop gepland.

Gemeente

Hogenbirk: 'Als het nu slecht weer is, gaan we vaak de kantine in'

"We hebben over de uitbreiding regelmatig contact gehad met de gemeente om te kijken wat mogelijk en haalbaar was en hebben nu een subsidie van 105.825 euro gevraagd. Die staat gelijk aan de 70% gebruik van de zaal door atleten met een beperking en de kosten voor een invalidentoilet." De gemeenteraad heeft vorige week het voorstel besproken in de commissievergadering. De gemeente wil namelijk 75.000 euro subsidie geven en daarnaast een lening van 50.000 euro verstrekken tegen 3% rente. Hogenbirk was daar aanwezig om de aanvraag toe te lichten. "De reacties waren goed en het ziet er positief uit." In de vergadering van 28 september zal de gemeenteraad beslissen of zij akkoord gaat.
De leden van de club hebben in een algemene ledenvergadering ook al laten weten het eens te zijn met de plannen als de gemeente hier ook een bijdrage aan zou leveren. Dat lijkt wel te gaan gebeuren. In november is er weer een ledenvergadering, waar zij dan finaal akkoord kunnen geven.

Volgend jaar

"We hopen dan ook meteen een bouwvergunning aan te kunnen vragen. Een van onze leden is architect en heeft de tekeningen al klaar. Onze penningmeester is accountant, dus we weten ook dat we een solide financieel plan hebben voor de bouw. Als alles goed gaat, kan in het voorjaar van 2018 de eerste paal de grond in en zouden we in de zomer volgend jaar van de sportzaal gebruik kunnen maken."