IC-afdeling Tergooi werkt nu met iPads.
IC-afdeling Tergooi werkt nu met iPads. Foto: Tergooi

Patiënten IC Tergooi communiceren beter met iPads

REGIO Veel ernstig zieke patiënten op de afdeling Intensive Care in Tergooi kunnen vanaf nu beter communiceren met het medisch team en hun familie. Rotary Club Bussum doneerde hiervoor twee iPads met daarop de applicatie VoICe. Radboudumc in Nijmegen ontwikkelde deze communicatie-app speciaal voor IC-patiënten.

Vier op de tien patiënten op de Intensive Care heeft een beademingsbuisje of een masker op de mond en neus. In Tergooi gaat het gemiddeld om circa driehonderd patiënten per jaar.

Vroeger werden IC-patiënten vaak slapend gehouden, nu zijn zij zo veel mogelijk wakker. Daardoor hebben zij ook behoefte aan contact met arts, verpleegkundigen en familie. Dit lukt echter niet door het buisje of het zuurstofmasker. Dat is frustrerend voor patiënten en maakt het soms moeilijk belangrijke informatie te delen. De gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen op de Intensive Care lossen dit zo goed mogelijk op door te liplezen, de patiënt iets op te laten schrijven of door een letterbord of toetsenbord te gebruiken. Dit gaat langzaam en is vermoeiend voor de patiënt.

VoICe

De afdeling Intensive Care van het Radboudumc ontwikkelde daarom een speciale iPad-communicatie-app (VoICe). Diverse ziekenhuizen, zoals het AMC in Amsterdam, werken nu met deze app. Ook mensen die nooit met een computer werken, kunnen deze app eenvoudig gebruiken. Het gebruik vraagt weinig spierkracht en motoriek.

De app heeft een klok en datumaanduiding en is te bedienen met icoontjes die voor zich spreken. Als de patiënt bijvoorbeeld het plaatje met 'mijn lichaam' aantikt, kan hij doorklikken naar 'pijn', en daarna naar het lichaamsdeel waar de pijn zit. Daarna kan hij de ernst van zijn pijn aangeven en 'vertellen' of deze bijvoorbeeld brandt, snijdt, jeukt of steekt. De VoICe-app heeft zelfs de mogelijkheid om een videoboodschap op te nemen voor de patiënt. Natuurlijk is ook aan de hygiëne gedacht. Elke iPad zit in een hoes die eenvoudig te desinfecteren is.
"Door deze schenking van Rotary Club Bussum kunnen we beter communiceren met onze patiënten", zegt Ruud Lecluse, manager van de afdeling Intensive Care. "Patiënten op onze afdeling zijn vaak erg ziek en hebben de energie niet om bijvoorbeeld te praten met de letterkaart. Dit is voor ons een uitkomst. Zo kunnen we onze zorg nog beter afstemmen op de behoefte van onze patiënten."

Het gebruik vraagt weinig spierkracht
en motoriek