Een impressie van het gebouw.
Een impressie van het gebouw. Foto: Gemeente Huizen

Bewoners Amer naar de rechter om nieuwbouw

HILVERSUM Bewoners rondom de Amer 17 in Huizen stonden maandag voor de bestuursrechter in Utrecht om de plannen die zorginstelling Philadelphia heeft om er een wooncomplex voor verstandelijk beperkten neer te zetten, te veranderen.

De omwonenden verzetten zich tegen de hoogte van het nieuw te bouwen pand. Er zullen drie woonlagen verrijzen waardoor een aantal omwonenden tegen een muur van 11 meter zal aankijken en hun uitzicht wordt belemmerd. Op dit moment staat de voormalige basisschool De Regenboog op die plek. De gemeente beoogt een hoogwaardig kwalitatief goed gebouw neer te zetten voor de nieuwe bewoners, die nu verspreid over de gemeente wonen. De omwonenden vinden dat ze totaal niet betrokken zijn bij de ontwikkeling van het complex. Al vorig jaar wilden zij met verantwoordelijk wethouder Verbeek in gesprek, maar die verwees hen naar de informatieavonden. Volgens de bewoners zou het gebouw er al hebben gestaan als de gemeente beter naar de kritiek van de bewoners had geluisterd. De gemeente spreekt dat tegen: "We hebben de normale procedure van inspraak bewandeld. Op acht punten zijn de plannen gewijzigd op verzoek van omwonenden, waardoor we rekening hebben gehouden met de zorgen van bewoners."

Bewoners hebben een alternatief bedacht door het aantal parkeerplaatsen te verminderen zodat er meer ruimte voor bebouwing op de grond ontstaat. Op die wijze zou het gebouw verlaagd kunnen worden van drie naar twee woonlagen. "Dat kan makkelijk omdat de bewoners zelf geen auto hebben." De gemeente zegt dat zij volgens de richtnormen het aantal parkeerplaatsen heeft berekend. Omwonenden zijn tevens bang dat hun woning minder waard wordt.
De rechter doet op 28 oktober uitspraak.