Ramiro en Sanne met vuilgrijpers voor hun school.
Ramiro en Sanne met vuilgrijpers voor hun school. Foto: Bob Awick

Sanne en Ramiro van de Huizermaat organiseren schoonmaakdag

Sanne Raanhuis en Ramiro Snackey organiseren 30 september een schoonmaakdag op de Wolfskamer voor Huizen Schoon.

HUIZEN Sanne Raanhuis en Ramiro Snackey zijn al vrienden sinds de basisschool en zitten nu beiden in een andere klas van 5 havo op Scholengemeenschap Huizermaat. Voor hun profielwerkstuk organiseren zij de volgende schoonmaakdag van Huizen Schoon. Deze is op 30 september van 10.00 tot 14.00 op de Wolfskamer.

"Ik was al een keer mee geweest met iemand op een schoonmaakdag. Dat wist de leraar die het verzoek van Huizen Schoon had gekregen om een schoonmaakdag te laten organiseren. Hij vroeg mij of ik dat wilde gaan doen", vertelt Ramiro. "Het was helemaal niet de bedoeling dat we weer samen zouden werken aan dit werkstuk, want vorig jaar hadden we ook al iets samen gedaan. Andere leerlingen waren echter al bezet, dus nu doen we het alsnog samen", vertelt hij over de samenwerking met Sanne.

Verbaasd

Ramiro had zich tijdens de vorige schoonmaakdag in en rondom de haven verbaasd over wat er allemaal te vinden was in de natuur. "Wij hebben rondom Hotel Newport schoongemaakt. We hebben een jerrycan met benzine, een roeispaan, een kam, maar ook een broek gevonden." Uiteindelijk had hij alleen al bijna een vuilniszak vol met troep. Sanne: "Het is toch een kleine moeite om afval even mee te nemen als er geen prullenbak in de buurt is?"

Voor hun profielwerkstuk gaan zij een groot onderzoek doen naar zwerfafval. Sanne: "We moeten een grote hoofdvraag stellen met meerdere deelvragen. Welke dat worden, daar zijn we nog niet over uit. We gaan in ieder geval een enquĂȘte houden onder de jongeren die mee gaan helpen op de dag. We stellen ze voor het opruimen vragen en ook erna. Het gaat erom dat jongeren zich bewust worden van zwerfafval."
De twee leerlingen kunnen namelijk rekenen op de aanmelding van een aantal 4 havoleerlingen. "Zij moeten een maatschappelijke stage van in totaal 12 uur doen en kunnen dat deels bij ons project doen door 4 uur te helpen met schoonmaken. Ons doel is dat er in ieder geval 35 leerlingen meedoen en we zitten al ruim over de helft."

Lekker boeien

'Lekker boeien? Zwerfaval is voor iedereen een probleem!'

Sinds Ramiro zelf heeft meegedaan aan een opruimdag is hij zich in ieder geval wel meer bewust geworden van zwerfafval. "Ik gooide vroeger ook weleens wat weg, maar dan kreeg ik op mijn kop van mijn vriendin en weigerde ze om verder te gaan, totdat ik het had opgeruimd. Nu is het zelfs zo dat als we in het park lopen en ik zie wat liggen dat ik het oppak en meeneem om weg te gooien."
De 5 havoleerling vindt dat zwerfafval iedereen aangaat. "Je kunt wel zeggen 'lekker boeien', maar zwerfafval in de natuur is voor iedereen een probleem en daar kan iedereen wat aan doen. Het gaat er niet om of het afval van jou is, maar dat het daar niet hoort te liggen. Op zo'n opruimdag kun je je op een gezellige manier daarvan bewust worden."
Sanne vult zijn verhaal aan: "Zwerfafval vervuilt de natuur, het komt in het grondwater en is schadelijk voor dieren. Eigenlijk eet je je eigen afval op." Zelf werkt ze bij de Plus en moet daar weleens kauwgum opruimen van mensen die dat voor de deur van de winkel hebben weggegooid. "Ik vind het confronterend om iemand anders afval op te ruimen. Het is toch raar dat Ramiro bijna een vuilniszak vol heeft met spullen van een ander?"

Skiclub

Ze hopen dat veel leerlingen, maar ook veel andere mensen 30 september komen helpen. "We starten om 10.00 uur vanaf Skiclub De Wolfskamer. Daar krijgen de deelnemers koffie of thee. Ook hebben we een lunch geregeld. Wie helpt wordt dus goed verzorgd."

Meer informatie en aanmelden: huizenschoon.nl.