Samenwerkingsvoorstel Huizen, Blaricum en Laren in de maak

HUIZEN Burgemeester Fons Hertog heeft tijdens de commissievergadering van afgelopen donderdag gemeld dat er een samenwerkingsvoorstel voor Huizen, Blaricum en Laren in de maak is. Dit wordt 26 september besproken in de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten.

Dit deed de burgemeester naar aanleiding van de brief die de provincie heeft gestuurd. Hierin meldt de brief dat er begin oktober een voorstel bij de provincie moet liggen. De brief is volgens Hertog in lijn met het gesprek dat de burgemeesters van de gemeenten hadden met de commissaris van de Koning op 21 juli. Naar aanleiding van het gesprek zijn de gemeenten ook aan de slag gegaan met de voorbereiding van een gemeenschappelijke regeling die de samenwerking moet regelen. De colleges kunnen de regeling na de bespreking op 3 oktober afzonderlijk voorlopig vaststellen en dan naar de provincie sturen. De Huizer raad zal zich naar verwachting er dan op 14 december over kunnen uitspreken.
"Het plan dient aan de volgende voorwaarden te voldoen om als serieus te worden beoordeeld: Het plan moet geloofwaardig en overtuigend zijn. Het beoogde model met de lichte gemeenschappelijke regeling zou operationeel moeten zijn in 2018", meldt de provincie. Daarnaast moet er een evaluatiemoment zijn. "Verder verwachten wij dat, indien uit de evaluatie blijkt dat het beoogde resultaat uitblijft en het niet komt tot een versterkte regionale bestuurskracht, de gemeenten alsnog besluiten tot een bestuurlijke fusie."