Van links naar rechts Dorien, Imada en Mariska, die samen met Jennifer het initiatief namen tot een Ouder & Kind Festival.
Van links naar rechts Dorien, Imada en Mariska, die samen met Jennifer het initiatief namen tot een Ouder & Kind Festival. Foto: Bob Awick

Vierde editie Ouder & Kind Festival
op 7 oktober in de Krachtcentrale

De vierde editie van het Ouder & Kind Festival vindt 7 oktober plaats in de Krachtcentrale. De band tussen ouder en kind staat er centraal.

HUIZEN Imada de Ru, Dorien Sillevis en Mariska Bernardt namen samen met Jennifer van Balkom ruim vier jaar geleden het initiatief om een Ouder & Kind Festival te organiseren. Dit jaar staat de vierde editie gepland op 7 oktober van 9.30 tot 17.00 uur in de Krachtcentrale aan de Havenstraat.

"We zijn ooit begonnen bij De Godin met een aantal workshops. Vervolgens zijn we een keer in wijkcentrum 't Holleblok geweest en in De Draaikom. Het hoogste aantal bezoekers was 75, maar we willen graag meer mensen de kans bieden om te werken aan de band tussen ouder en kind. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een grotere locatie", vertelt Imada. Zij ging naar een soortgelijk festival in Amsterdam en vond het wel iets om ook in Huizen te organiseren. Imada kende Dorien en Jennifer en Dorien kende weer Mariska. Samen staken zij de koppen bij elkaar en zetten het Ouder & Kind Festival op poten.

Pure verbinding

Mariska: "Er is hier weinig te doen op dit gebied en als moeder heb ik weleens de behoefte om wat leuks te doen met mijn kind." Imada: "Je komt thuis van je werk en gaat koken en je zet je kind achter de televisie of de iPad. Maar eigenlijk wil je werken aan de pure verbinding met je kind en dat willen we op een speelse, informatieve en ongedwongen manier laten zien op het Ouder & Kind Festival."

Locatie

Om te kijken hoe zij het festival groter konden laten groeien, raakten zij in gesprek met wethouder Marianne Verhage. "Zij gaf ons ook de tip om het eens in de Krachtcentrale te doen. We hebben een mailtje gestuurd naar de eigenaar, Peter Kos, en binnen een half uur hadden we al antwoord. Het is een heerlijke locatie met een ongedwongen sfeer." Mariska: "De locatie past ook goed bij het thema van de Week van de Opvoeding: 'Buiten de lijntjes'. Die sluiten wij af met ons evenement. Dat doen we op verzoek van de gemeente."
Bij de Krachtcentrale zijn ze nu nog druk aan het verbouwen. "Maar we gaan het wel mooi en gezellig aankleden. Daar hebben we hele fijne sponsors voor, zoals onze hoofdsponsors Wes Evenementen Service en Woningontruiming het Gooi. Van The Pride kunnen we de decorstukken gebruiken. De kids van The Pride geven ook een demonstratie", vertelt Dorien. Ook de scouting en Projump zijn aanwezig

'Als moeder heb ik de behoefte om wat leuks te doen met mijn kind'

Workshops

Het festival is gratis toegankelijk, maar de lezingen en workshops kosten wel geld. "Elke workshop kost 8 euro. Dat is dan de toegang voor een ouder en een kind. Lezingen kosten 3 euro", legt Mariska uit. Deze workshops zijn heel divers: van creatief bezig zijn tot leren stoeien en ontspannen. Omdat het festival nu meer ruimte heeft en meer mensen wil trekken, zijn de activiteiten ook uitgebreid naar een grotere doelgroep van kinderen van 0 tot 16 jaar. Voor de allerjongsten is er bijvoorbeeld een workshop Babygebaren. De tieners kunnen een dancebattle aangaan met hun ouder of ontdekken hoe zij het beste kunnen leren. "Inschrijven voor een workshop kan alvast via onze website. Dan reserveren wij een plaatsje." Imada: "Alle workshops zijn erop gericht om op een leuke manier samen met je kind van gedachten te wisselen of samen bezig te zijn. Of dat nu is door te tekenen, elkaar aan te raken of iets anders."

Buiten

Buiten is er ook van alles te beleven en staan diverse kraampjes. Ook komt er een plein waar de allerkleinsten zich kunnen vermaken, onder andere met een blotevoetenpad en schmincken onder leiding van 't Startblok. Daarnaast is er aan de innerlijke mens gedacht, met onder andere gezonde poffertjes en kinderen kunnen een eigen cocktail maken bij Cool Bear.

Het hele programma is te vinden op ouderenkindfestival.nl.