Paul, Ingo en Marleen vertellen enthousiast over het belang van werk voor iedereen.
Paul, Ingo en Marleen vertellen enthousiast over het belang van werk voor iedereen. Foto: Bob Awick

'Ik hoop dat er veel werkgevers komen en dat bij hun het knopje om gaat'

Ondernemers willen wel mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen, maar zien op tegen de regelgeving. Daar wil de ChristenUnie iets aan doen.

HUIZEN De ChristenUnie organiseert donderdag 5 oktober om 20.00 uur bij OpMaat aan de Huizermaatweg 31 een netwerkbijeenkomst met de titel 'Iedereen doet mee'. Gepraat wordt over hoe iedereen met zijn talent aan het werk komt, speciaal mensen die moeite hebben om hun talent te gebruiken en welke drempels er voor hen zijn. "Ik hoop dat er heel veel werkgevers zullen komen en dat bij hun het knopje om gaat", zegt panellid Paul Koeleman.

Paul is projectleider bij het Jobmaatjesproject. Hierbij helpen vrijwilligers mensen bij het vinden van geschikt werk. Zij stellen hiervoor tijd beschikbaar, maar ook hun netwerk. "Zij gunnen diegene een volgende stap in het leven en een uiteindelijk een betaalde baan, omdat het henzelf ook goed gaat. Dat is mooi om mee te maken."
Paul koppelt de vrijwillige Jobmaatjes aan personen die door de gemeente worden aangedragen. Zelf is hij ook Jobmaatje en weet dus wat dit inhoudt. "Je krijgt er ook ontzettend veel voor terug. Wethouder Janny Bakker is trouwens ook een Jobmaatje." Paul gelooft dat letterlijk iedereen iets kan. "Soms is het wel lastig om iemand op de juiste plek te krijgen. Heel belangrijk is het dat de Jobmaatjes juist iemand blijven steunen als het niet goed gaat. Veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben niet veel mensen om zich heen en staan er alleen voor. De rol van een Jobmaatje is daarom zo belangrijk. Ze gaan samen het traject gelijkwaardig in." Volgens hem kan iedereen letterlijk iets en is het doel helder: zicht op werk krijgen. "Dat moeten we samen doen: werkgevers, gemeenten en mensen."
Marleen Mauritz is namens de ChristenUnie druk bezig met de organisatie van de avond. "Vorig jaar heb ik een masterclass bij de ChristenUnie gedaan, waarbij ik een eindopdracht maakte samen met iemand uit Brabant met als titel: 'Wajongeren in de knel'. Hierdoor kwam ik in contact met ondernemersontbijtgroepen. Sinds de invoering van de participatiewet is er heel wat veranderd, een deel gaat goed, een deel ook helemaal niet. Tijdens de zoektocht naar informatie en de gesprekken met ondernemers tijdens de verschillende ontbijtsessies, kwam ik tot de ontdekking dat er nog veel te doen is. Enerzijds willen ondernemers best wel, maar hebben ze geen tijd of zin om zich in de wetgeving te verdiepen. Ze zijn bang voor veiligheid, financiƫle risico's tijdens ziekte en de bureaucratie. Dat er mogelijkheden zijn om die risico's af te dekken, loonsubsidie te krijgen en hulp bij de begeleiding is nog te weinig bekend. Ook zijn ondernemers bang voor gedoe en schadeclaims of moeilijkheden met klanten wanneer de gewenste kwaliteit niet geleverd wordt."

Zij nodigde Ingo Bom ook uit om in het panel zitting te nemen. Hij kan met zijn bedrijf Arbeid Training Centrum Gooi en Vechtstreek werkgevers ontlasten in de wirwar van regels. "Wij vullen zelfs de formulieren in", zegt hij. "Wij helpen onder andere mensen die een Wajong-uitkering hebben of een afstand hebben tot de arbeidsmarkt om een goede werkplek te vinden, bijvoorbeeld mensen met een gemeente-uitkering in het doelgroepregister. Dat testen we eerst via een van onze arbeidstrainingsplekken. Dan kunnen onze jobcoaches en werkleiders zien welke vaardigheden deze mensen hebben; komen ze bijvoorbeeld op tijd? Daarnaast kijken we hoe ze werken in de praktijk en testen we ze op de kwaliteit van de arbeid, de snelheid en de inzetbaarheid. Sommige mensen hebben wat meer pauze nodig en werken bijvoorbeeld in dezelfde tijd dus minder dan iemand die volledig inzetbaar is. Zo weten we welke loonwaarde iemand heeft. Daarnaast kunnen we zien welke kwaliteiten iemand heeft om de persoon aan een geschikte werkplek te koppelen." Bom werkt onder andere voor Albert Heijn, die tot doel heeft per vestiging minimaal drie tot vijf mensen met een beperking in dienst te hebben.
Ook Paul Vermeer is panellid. Hij is sociaal ondernemer bij AutiTalent, dat alleen werkt met mensen met autisme. Paul zal op basis van de bijzondere talenten van mensen met autisme een en ander verder toelichten met praktijkvoorbeelden. Bloem Damen completeert het panel. Zij is 100% afgekeurd, maar verdient inmiddels zelfstandig haar inkomen als consulent bij de gemeente Huizen.

Marleen ziet dat er juist nu veel kansen zijn om mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. "De arbeidsmarkt trekt aan en het is nu al moeilijk om in bepaalde beroepsgroepen vacatures te vervullen. Dat betekent dat, los van de sociaal-maatschappelijke wens, er ook een economisch belang is om juist mensen die gedeeltelijk beperkt zijn toch een baan te bieden." Ze wijst daarbij op de werkgevers die dit al doen en die het certificaat 'Erkend bedrijf met Smaak' hebben gekregen. Zij kunnen een voorbeeld zijn voor andere bedrijven. "Onder leiding van een gespreksleider zullen de panelleden zo'n drie kwartier vertellen over hoe zij tegen het onderwerp aankijken en vragen beantwoorden. Daarna is er voldoende gelegenheid om te netwerken."