Almeerder dupeert gezin uit Huizen

HUIZEN "U heeft als boekhouder misbruik gemaakt van kwetsbare mensen". De officier van justitie laakt op zitting de handelswijze van de 61-jarige Almeerder die tussen 2015 en 2016 de persoonsgebonden budgetaanvragen van 7 gezinnen uit onder meer Huizen en Baarn vervalste. Het bij de Sociale Verzekeringsbank aangevraagde geld, 128.000 euro, zou hij in eigen zak hebben gestoken.

De openbaar aanklager eiste vorige week woensdagmiddag bij de rechtbank in Lelystad 36 maanden gevangenisstraf voor valsheid in geschrifte en identiteitsfraude. De Almeerder zegt zelf onschuldig te zijn en wijst met een beschuldigende vinger naar zijn broer.

De klanten van de verdachte kregen pgb's om voor hun chronisch zieke of gehandicapte familieleden te zorgen. Daarnaast waren zij Arabisch sprekend en de Nederlandse taal niet machtig. Volledig vertrouwend op de Almeerder die als boekhouder tegen een laag tarief zijn diensten aanbood, gaven de slachtoffers de verdachte hun DigiD-codes en stonden zij toe dat hij hun pgb beheerde. Wat de families niet wisten was dat de Sociale Verzekeringsbank het pgb-geld niet op hun rekeningen stortte, maar op verschillende rekeningen van de Almeerder. In totaal 128.000 euro. Een bedrag dat de verdachte moet terugbetalen.

Fraude

De fraude kwam begin 2016 aan het licht toen een van de gedupeerden de Sociale Verzekeringsbank belde met de vraag of de bank het geld kon storten voor de dagopvang van hun dochter. Tot grote verbazing van het slachtoffer bleek er helemaal geen geld meer op de rekening te staan. Al het geld was reeds overgemaakt. Het slachtoffer belde de verdachte, zijn boekhouder, die zijn pgb beheerde. Toen de Almeerder geen duidelijk antwoord kon geven, stapte het slachtoffer naar de politie. Na uitgebreid onderzoek aan de hand van de ip-adressen waarmee de verdachte bij de Sociale Verzekeringsbank inlogde, konden nog 6 andere gedupeerden worden opgespoord.

Volgens de Almeerder is zijn broer de schuldige. Hij kwam tussen 2015 en 2016 veel bij hem over de vloer en had toegang tot zijn computer en de DigiD-codes van zijn klanten. De broer is afgelopen maanden uitgebreid gehoord. Er is volgens justitie geen enkel bewijs dat hij achter de fraude zit. De rechtbank doet op 18 oktober uitspraak.