College stelt begroting 2018 vast

HUIZEN Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag de begroting van 2018 vastgesteld. De gemeenteraad bespreekt deze in de commissievergadering van 19 oktober en in de gemeenteraadsvergadering van 2 november.

"De begroting is bijna sluitend, maar niet helemaal", licht wethouder Financiƫn Janny Bakker toe. In 2018 wordt een tekort van 1.362.000 euro verwacht. "Daarvoor zetten we het zogenaamde 'schommelfonds' in." De gemeente kiest er bewust voor om dit tekort vanuit deze speciale reserve aan te vullen. "De bezuinigingen lopen in 2018 al op tot bijna 2,6 miljoen en de tekorten zullen in de komende jaren teruglopen. Bovendien gebruiken we dit geld uit deze speciale reserve toch vaak uiteindelijk niet, omdat er meevallers zijn of omdat we toch minder uitgeven."
De lasten voor bewoners zullen iets oplopen. Dit komt met name doordat er vorig jaar een fikse teruggave was op de afvalstoffenheffing. Daarnaast stijgt het tarief iets door het reinigen van de straten. Dat gaat aan de andere kant weer af van de rioolheffing. De onroerendzaakbelasting (ozb) wil de gemeente zo veel mogelijk gelijk houden. Aangezien de woningwaarde stijgt, zal het tarief waarschijnlijk iets zakken, maar daarover zal de gemeenteraad zich pas in december uitspreken. Net als voorgaande jaren blijft de 10% korting op de ozb ook in 2018 gehandhaafd.

3