In de begroting is geld opgenomen voor aanpassingen en verbeteringen van schoolgebouwen.
In de begroting is geld opgenomen voor aanpassingen en verbeteringen van schoolgebouwen. Foto: Bob Awick

Geen geld voor Havenfestival in meerjarenbegroting

Het college heeft dinsdag de begroting voor 2018 vastgesteld. Daarin staat waaraan het geld volgend jaar wordt uitgegeven. Ook wordt er verder gekeken dan dat jaar.

HUIZEN Het college heeft dinsdag de begroting vastgesteld voor 2018. De gemeenteraad bespreekt deze in de commissievergadering van 19 oktober en in een speciale raadsvergadering op 2 november wordt er over de begroting besloten. Er wordt ook verder gekeken dan dat jaar en daarin blijkt dat er in 2018 nog wel geld is voor het Havenfestival, maar daarna niet meer.

"Het evenementenbeleid moet nog door de raad besproken worden. Een voorstel hiervoor hebben we ook dinsdag besproken in het college. In een eerdere bespreking heeft de gemeenteraad wel aangegeven het Havenfestival als een kernevenement te zien, maar er is in de jaren na 2018 geen geld voor. Dan moet er ergens anders op bezuinigd worden", legt wethouder Financiƫn Janny Bakker uit.

Nieuwe gemeenteraad

"Dat is een politieke keuze geweest. In het voorstel van het college stellen we voor het besluit over de toekomst van het Havenfestival uit te stellen tot er een nieuwe gemeenteraad is gekozen in 2018." Voor de kernevenementen sinterklaasintocht, Koningsdag en de Huizerdag is vanaf nu wel voor de komende jaren geld opgenomen in de begroting. "Voorheen was dat niet zo."

Kustvisie

Omdat het de laatste begroting is van dit college is deze zoals de wethouder het noemt 'beleidsarm'. "We willen niet over ons graf heen regeren." Wel is er geld opgenomen voor zaken die in het collegeakkoord staan en nog niet zijn uitgevoerd. Onder andere voor de kustvisie. "Het voorstel voor de visie wordt ook binnenkort besproken door de gemeenteraad met een aantal voorstellen voor projecten", zegt Bakker. Het is een omvangrijk plan om van de kust een aantrekkelijk gebied te maken, dat niet meer uitgevoerd kan worden voordat er een nieuwe gemeenteraad wordt gekozen. "Het is blijven liggen door gebrek aan ambtelijke capaciteit. Die is besteed aan bijvoorbeeld de Keuchenuisstraat, Naarderstraat 66 en Wilhelminaschool."
Ook is er geld gereserveerd voor schoolgebouwen en de infrastructuur en voor het uitvoeren van diverse projecten als de ontwikkeling van het Keucheniusgebied, de nieuwbouw van het Erfgooierscollege, de ontwikkeling van Naarderstraat 66, de derde fase van de haven en de verenigingsaccommodaties van de Zuidvogels en The Pride. Over deze projecten is al eerder in de raad gesproken.

Voor nieuw beleid is ook nog steeds geen geld beschikbaar

Tekort

Ondanks dat er een tekort is, zal er ook niet verder bezuinigd worden. Het tekort voor 2018 wordt aangevuld door de speciale reserve die de gemeente heeft om schommelingen in de begroting op te vangen. Deze wordt in de wandelgangen het 'schommelfonds' genoemd, maar heet voluit Reserve egalisatie schommeling algemene uitkering. Deze reserve is nu 7.806.000 euro groot. Het tekort voor 2018 is geraamd op 1.362.000 euro. De wethouder verwacht niet dat dit hele bedrag zal worden gebruikt, maar dat er nog meevallers komen of dat er minder wordt uitgegeven.
Voor nieuw beleid is ook nog steeds geen geld beschikbaar. "Als de gemeenteraad met voorstellen komt, zal er dus ergens anders op moeten worden bezuinigd", zegt de wethouder. Dit is ook een politieke keuze. De gemeente kiest er namelijk voor om het tarief van de onroerendzaakbelasting iets te verlagen nu de huizenprijzen wat stijgen. "Zo blijven mensen ongeveer hetzelfde betalen." Ook wordt er in 2018 nog een korting van 10 procent gegeven op het tarief van de ozb. Of dat voor de jaren erna ook zo blijft, zal na de gemeenteraadsverkiezingen blijken.
Een ander punt dat van belang is voor de financiƫn van de gemeenten is de beslissing van de provincie op 7 november in het kader van de herindeling. Mocht de provincie besluiten dat Huizen moet gaan fuseren met Laren en Blaricum dan komt de gemeente onder preventief toezicht. "Alleen zaken die moeten en uitgaven die echt al vastliggen, mogen dan gedaan worden. Een nieuwe gemeente kan dan over de andere zaken beslissen." Bakker verwacht echter niet dat het zover zal komen, maar dat de provincie zal kiezen voor de nauwere samenwerking op het gebied van regiozaken die de gemeenten hebben voorgesteld.