Wethouder Van der Want.
Wethouder Van der Want. Foto: Bastiaan Miché

Stijging kosten in Jeugdzorg baart zorgen

Huizen De zeven gemeenten in de Gooi en Vechtstreek krijgen sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 meer - met name zwaardere - zorgvragen. Gevreesd wordt voor mogelijke budgetoverschrijdingen, omdat de regio de zorg wil blijven regelen die nodig is.

Dat schrijft de Hilversumse zorgwethouder Eric van der Want namens zijn collega-wethouders in de regio. Hij heeft nog geen verklaring voor de toename. Mogelijk weten inwoners de weg beter te vinden. "De lichte toename gaat gepaard met navenant stijgende kosten", schrijft hij zonder bedragen te noemen. "Dit betekent ook dat we de komende jaren rekening moeten houden met mogelijke budgetoverschrijdingen, want we blijven de zorg leveren die nodig is. Hierbij is het van belang om op te merken dat wij geen budgettaire grenzen kennen."

Ook is er gedoe over de wachttijden op enkele plaatsen in de jeugdhulp, nadat een gemeente of huisarts heeft vastgesteld dat hulp nodig is. Dat is onvermijdelijk, beseft Van der Want. "Maar juist voor jeugdigen met complexe problematiek kost het consulenten en hulpverleners soms veel tijd en moeite om een passende plek te vinden." Een van de oorzaken van de wachttijden zijn de personeelstekorten bij aanbieders.
Aanleiding voor de wethoudersbrief is het onderzoek van Binnenlands Bestuur en de NOS. Daaruit blijkt dat veel raadsleden in het land vinden dat ze weinig grip krijgen op jeugdzorg. Op 5 oktober praten raadsleden uit de regio over deze cijfers met elkaar.


Inbraken voorkomen

Huizen Inwoners van Huizen krijgen zaterdag tussen 10.30 en 13.30 uur de kans om te praten met de gemeente en politie te praten over het voorkomen van een woninginbraak.

Bij het Oude Raadhuisplein staan vertegenwoordigers bij de informatiekraam Veilig Wonen. Deze kraam heeft dezelfde opzet als de pop-up buurTent.
Tijdens het gesprek krijgen belangstellenden informatie over de manier waarop woninginbraken worden gepleegd en wat ze kunnen doen om deze te voorkomen. Ook kunnen inwoners een afspraak maken voor een persoonlijk preventieadvies.