'Huizer' skûtsje niet aangekocht door gemeente

HUIZEN De gemeenteraad gaat niet over tot de koop van het 'Huizer' skûtsje Lutgerdina Smeltekop. Dit voorstel diende Leefbaar Huizen afgelopen donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering in.

De partij zag dat het skûtsje te koop stond en kwam in gesprek met eigenaar Andries Honing er achter dat deze er wel voor voelde om de boot voor 50.000 euro af te staan aan de gemeente. "Wij vinden het belangrijk om als stad aan het water ons eigen skûtsje te hebben. Bent u net zo enthousiast als ons", was de vraag van Nol van der Helm aan zijn mederaadsleden.

Rutger Rebel van het CDA was de eerste die daarop mocht reageren: "Ik heb de historie van de boot nagegaan en deze boot is gebouwd in Friesland en is dus geen 'Huizer' skûtsje, ook al mag hij hier liggen."

Origineel

Bram Schröder van D66 vond het een origineel idee, maar zijn partij heeft geen behoefte aan een skûtsje. Marian Rebel van Dorpsbelangen Huizen een leuk idee, maar vond dat de gemeente al meer dan genoeg botters 'geschonken' aan de botterstichting. De VVD vond het voorstel charmant en vroeg zich schertsend af of Leefbaar Huizen misschien ook de Lemster Aak van een van de raadsleden wilde kopen.

Verkiezingen

Bij de stemming over het voorstel bleek alleen Leefbaar Huizen voor. "Maar de boot blijft te koop en er komen verkiezingen aan, dus we geven nog niet op", aldus Van der Helm.