Enkele leden van het Toegankelijkheidspanel in het gemeentehuis maandagmiddag.
Enkele leden van het Toegankelijkheidspanel in het gemeentehuis maandagmiddag. Foto: Bob Awick

Panel met ervaringsdeskundigen moet Huizen toegankelijker maken

Het is een goed stel, de vijftien leden van het Toegankelijkheidspanel. Maandag stelden zij zich voor tijdens de lancering van de app Ongehinderd.

Huizen Nederland is een van de beste landen om in te wonen als je een beperking hebt, maar er valt nog zo veel te winnen. Dat zegt de kersverse voorzitter van het zogenaamde Toegankelijkheidspanel, Vincent Ohlrichs. De leden gaan de komende tijd de gemeente Huizen en eventueel andere organisaties adviseren hoe zij gebouwen of openbare ruimtes toegankelijker kunnen maken voor mensen met een beperking.

Het is indrukwekkend dat Ohrlichs, medewerker van de gemeente, in zo'n korte tijd dit panel van deskundigen bij elkaar heeft weten te krijgen. De meeste leden zitten in een rolstoel, maar er zitten ook slechtzienden en slechthorenden tussen. Ook een vrouw wier partner in een rolstoel zit, hoort bij de club. Eén van hen is de 71-jarige Ton Herweijer. Hij zit nu achttien jaar in een rolstoel na - zegt hij zelf - een medische misser.

Hij wil graag in positieve zin bijdragen aan een een toegankelijker Huizen. "Ik kom nog regelmatig op plekken - met name restaurants - die moeilijk toegankelijk zijn. En dan heb ik het niet over de snackbar op de hoek, maar echt grote locaties. Dat kan niet meer in deze tijd."
Het panel waar Herweijer nu deel van uitmaakt, moet volgens hem op een positieve manier bijdragen aan het toegankelijker maken van Huizen. De club zal zeker niet de barricades op gaan. Ook Ohlrichs wil vooral het gesprek aangaan, al rijdt hij in zijn rolstoel soms dingen omver omdat het in de betreffende winkel zo'n zooitje is. "Het zou mooi zijn als we met ontwikkelaars om tafel zitten. Dan kunnen er nog dingen worden aangepast. Het zou zonde zijn als dit achteraf gebeurt. Dat kost alleen maar geld."
Ook de gemeente zelf wil 'nog' toegankelijker worden, schrijft een woordvoerder in een persuitnodiging. Die uitnodiging is voor de lancering van de app Ongehinderd. Dit gelijknamige bedrijf met maatschappelijke doelstelling, zoals oprichter en directeur Gerard de Nooij omschrijft, bestaat inmiddels drie jaar en is nu actief in verschillende gemeenten.
Ook De Nooij is onder de indruk van het panel, dat ondanks alle beperkingen vooral positivisme uitstraalt en - net als hij - het maximale uit het leven wil halen. De directeur belandde ooit in een rolstoel na een motorongeval, maar leidt desondanks een gelukkig leven. Toch viel hem pas na het ongeluk op dat mensen met een beperking veel hindernissen tegenkomen. "Ik ging voor het eerst in mijn rolstoel een biertje drinken met mijn vrienden en besefte hoeveel drempels er in de horeca zijn. En als je dan wat hebt gedronken, moet je naar het toilet. Die zijn vaak in de kelder... Ik zag heel veel waar ik nooit bij stilstond als valide persoon."

Ongehinderd zet zich in voor een toegankelijk Nederland. Door de gratis app en een website, kunnen mensen met een beperking zien welke locaties toegankelijk zijn en welke voorzieningen er zijn. De komende weken gaat het keuringsteam van Ongehinderd de gemeentelijke gebouwen toetsen op toegankelijkheid. Er worden dus steeds meer locaties uit Huizen toegevoegd in de Ongehinderd-app. Ongehinderd en de gemeente Huizen roepen lokale ondernemers op om werk te maken van toegankelijkheid.

Ruim 10 procent van de inwoners van Huizen heeft een lichamelijke beperking, meldt de gemeente. Dit zijn blinden en slechtzienden, mensen die slecht ter been zijn, rolstoelgebruikers, doven en slechthorenden. Zij kunnen via de app en website zien welke locaties toegankelijk zijn. Mensen met een beperking kunnen ook zelf een steentje bijdragen. Zij kunnen de app downloaden en locaties beoordelen of nieuwe locaties toevoegen. Hun tips en complimenten helpen om gebouwen toegankelijker te maken voor iedereen.

Panelvoorzitter wil met projectontwikkelaars aan tafel zitten