Onder toeziend oog van velen werd deze week de eerste paal geslagen.
Onder toeziend oog van velen werd deze week de eerste paal geslagen. Foto: Bob Awick

Haven van Huizen wordt klaargemaakt voor meterslange riviercruiseschepen

Een mijlpaal. Zo zien alle betrokkenen het realiseren van de steiger, waardoor riviercruisevaartschepen straks Huizen - als de 'Haven van 't Gooi' - kunnen bereiken.

HUIZEN Een cruiseschip van tachtig meter lang functioneert als achtergrond tijdens de openingshandeling van de pakweg vier maanden durende klus. Het is best een indrukwekkend gezicht. Nog indrukwekkender is het wanneer blijkt dat dit schip eigenlijk niet zo veel voorstelt. De schepen die straks in Huizen moeten aanmeren, zijn bijna twee keer zo lang.

Gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland, wethouder Marloes Verbeek van Huizen en Marco van Ingen van de Zwitserse riviercruiserederij Scylla hadden deze week de eer om de eerste paal voor de riviercruisesteiger te mogen slaan. Eind dit jaar moet de klus zijn afgerond, waarna 'de Haven van 't Gooi' volgend jaar de eerste schepen mondjesmaat mag verwelkomen. In 2019 moet het storm lopen.

De totale kosten voor het project zijn ruim vier ton. Huizen betaalt een kwart, net als de rederij, en de provincie Noord-Holland legt 200.000 euro in het laatje. Niet voor niets wachtten de betrokkenen daarom vlak voor de opening enige tijd op Bond, die vanwege wegwerkzaamheden in Huizen veel te laat arriveert. Hij had bij aankomst zijn ogen uitgekeken, geeft hij aan. "Mijn chauffeur zei ook: 'Wat is het hier leuk'. Dat is de beste reclame die je kunt hebben, mond-tot-mondreclame. Het gaat om de kwaliteit die je biedt aan gasten die komen. Toen ik hier zelf zes of zeven jaar terug aankwam, zag het heel anders uit. Het is een dynamisch centrum geworden."

Het belangrijkste doel van de steiger is om meer toeristen naar Huizen - en 't Gooi - te lokken. Dat is ook belangrijk om het enorme aantal toeristen in Amsterdam te verleiden tot een bezoek elders in de provincie. Amsterdam bezoeken, Holland zien, is daarbij het motto. "Noord-Holland is de grootste provincie als het gaat om toerisme en recreatie", aldus Bond. "Natuurlijk komt dat voor een groot deel door Amsterdam, maar dat is slechts de helft van de totale omzet in de provincie op dit terrein. We hebben ook de kust, Texel en de Zuiderzee. En bij dat laatste hoort Huizen ook."
Waarom doen jullie dit in Huizen?, was een vraag die Marco van Ingen van Scylla de afgelopen periode vaak gesteld kreeg. Ook hij constateert dat Amsterdam overvol is en de rederij op zoek moet naar alternatieve locaties om de schepen te verdelen. En daarvoor is Huizen een uitstekende plek, vindt hij. "Het is nog niet ontdekt door de cruisevaart, maar het toeristisch aanbod is al heel groot. Daarom willen wij hier in investeren. Dat heeft wat overtuigingskracht binnen de gemeente gekost, maar we zijn overtuigd van een goede samenwerking."

Voor wethouder Verbeek is de steiger het signaal dat de gemeente haar ambities op het gebied van toerisme en recreatie moet vergroten. Van belang is natuurlijk wel dat zodra de toeristen in Huizen aankomen er wel iets te zien en beleven moet zijn. "We hopen dat het een groot succes wordt. Dat we echt iets hebben dat Huizen op de kaart zet en kunnen laten zien wat deze regio te bieden heeft."