In Oostermeent willen bijna alle winkels open.
In Oostermeent willen bijna alle winkels open. Foto: Bob Awick

'Heeft het college dan geen oog voor concurrentiepositie ondernemers?'

Mogen de winkels in Huizen op de zondagen 24 en 31 december de deuren openen? Dat is de vraag na het verzoek van de Huizer Ondernemers Federatie.

Huizen De brieven van Detailhandel Nederland en de Huizer Ondernemers Federatie (HOF) worden woensdag 18 oktober besproken in de raadscommissie Fysiek Domein. Voor- en tegenstanders van het openstellen van winkels op zondag krijgen dan tevens de kans hun zegje te doen.

Het verzoek om het thema binnen de commissie te bespreken kwam vrijdag van fractievoorzitter Maarten Hoelscher van de PvdA in Huizen. Hij kondigde daarbij ook een motie aan - met de strekking van het verzoek van HOF - om de zondagopenstelling op 24 en 31 december dit jaar mogelijk te maken.
Detailhandel Nederland pleitte in een brief aan alle gemeenten - ook waar de winkels op zondag altijd dicht zijn - om ondernemers de kans te geven op 24 december open te kunnen. Een extra argument is dat onlinewinkels, die ook op feestdagen zaken doen, dan geen oneerlijke concurrentie hebben op winkeliers.
Ook in Huizen blijven de winkels op zondag dicht. De HOF vroeg vlak na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 aan het toen nieuwe college van burgemeester en wethouders of de winkels zes zondagen in het jaar open mochten. Tevergeefs. In de jaren die volgden, is er echter veel veranderd. In bijvoorbeeld Hilversum, Laren, Blaricum en Gooise Meren zijn daarom de winkels op 24 december wel 'gewoon' open.

Reden voor de HOF om de zaak opnieuw op de agenda te zetten. Het heeft weinig zin om dat pas te doen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar als de feestdagen er al lang weer opzitten. "Het gebeurt maar eens in de zes à zeven jaar dat eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag op maandag vallen", aldus Peter Helmus van HOF. "Dus ook wanneer er na de verkiezingen wel mogelijkheden komen in onze gemeente om de winkels te openen, is het financiële leed al geschied voor de winkeliers."

Daarom hield de HOF de afgelopen weken een inventarisatie bij de verschillende winkeliersverenigingen. Daaruit kwam naar voren dat in winkelcentrum Oostermeent maar liefst 53 van de 57 winkeliers hun winkel op 24 en 31 december willen openen. In het Hart van Huizen zijn dat er 'slechts' elf. In winkelcentrum Holleblok willen er twee open. Ook de supermarkten Coop (Phohiflat) en Lidl willen dan open zijn. Daarmee staat de teller dus op 68 winkels.
Vorige week maakte het college van burgemeester en wethouders al bekend - na vragen van de VVD - dat de verkoop van oliebollen op de twee zondagen wel mag. "Maar deze kwestie gaat natuurlijk veel verder dan oliebollen", schrijft Helmus. "Dat maakt het aantal winkels dat open wil gaan wel duidelijk."
De PvdA in Huizen is het duidelijk eens met de HOF, ook al staat er in het regeerakkoord 'Aan de wind' dat de winkels op zondag dicht moeten blijven. De sociaaldemocraten zeggen zich echter niet te kunnen voorstellen dat het college geen oog heeft voor de concurrentiepositie van Huizer ondernemers en door het rigide vasthouden aan politieke afspraken voor tegenwind zorgt. De oppositiepartij vraagt daarom aan het college of er voor 24 en 31 december een uitzondering kan worden gemaakt.

Het college heeft nog niet inhoudelijk gereageerd. Op de website van deze krant hebben veel lezers dat al wel gedaan. De reacties lopen behoorlijk uiteen. Zo schrijft Jeannette van Heeckeren: "Laat ondernemers zelf beslissen of ze op zondag de deuren open willen doen. Niet verplichten om open te zijn, maar ook zeker niet verbieden om open te zijn.(...) Ik kan me voorstellen dat je als ondernemer in Huizen flink baalt als jij niet open mag, terwijl de buren in omliggende dorpen wel allemaal open mogen zijn." Dat is geen open economie met eerlijke concurrentie."
Corry Bok heeft weer een heel andere mening: "Ik ben areligieus, maar vind open op zondag onzin. Je kunt de hele week tot 21.00 of 22.00 uur je boodschappen doen. Geen wonder dat zo veel mensen een burn-out hebben. Een beetje rust in de tent kan geen kwaad."

In het Hart van Huizen wil een ruime meerderheid juist dicht blijven.