De laatste keer dat Zuidvogels en Huizen elkaar troffen was in 2015 voor de beker.
De laatste keer dat Zuidvogels en Huizen elkaar troffen was in 2015 voor de beker. Archieffoto: Bob Awick

Verliezer Huizen - Zuidvogels draagt tot 31 maart die last op schouders

Heel voetbalminnend Huizen heeft er jaren reikhalzend naar uitgekeken. Eindelijk is het dan zover: de derby tussen Huizen en Zuidvogels.

HUIZEN Eén ding is nu al zeker. Welke van de twee ploegen de wedstrijd ook wint, Zuidvogels staat ook na de wedstrijd sowieso boven buurman Huizen op de ranglijst. De twee ploegen komen dit seizoen uit in de hoofdklasse B.

De aftrap voor het beladen duel is zaterdagmiddag om 14.30 uur op sportpark De Wolfskamer, de thuisbasis van Huizen. Maar eigenlijk maakt het niet uit wie uit of thuis speelt. De aanhangers van beide clubs zullen het spektakel en de clash van het jaar niet willen missen.

Dat beide teams bij elkaar in de competitie zitten, komt doordat Huizen vorig seizoen degradeerde uit de derde divisie en Zuidvogels promoveerde vanuit de eerste klasse. De laatste keer dat de buren - de velden liggen op een steenworp afstand van elkaar - in competitieverband tegen elkaar speelden was in het seizoen 2008/2009. Toen in de eerste klasse. Daarna speelde Huizen op een hoger niveau. Echter, in de poulefase van het bekertoernooi won Zuidvogels in augustus 2015 thuis met 3-0 van Huizen.
Het is helder dat de voetbalhiërarchie in het voormalig dorp een belangrijke rol speelt. Huizen was de laatste jaren de nummer één, Zuidvogels tweede en AH, dat in de derde klasse uitkomt, de nummer drie. Drie prima clubs met verschillende achtergronden, een rijke historie en hondstrouwe supporters. Het is niet uitgesloten dat de hiërarchie dit seizoen wordt doorbroken en Zuidvogels de nummer één wordt.
"Vroeger, en vooral nu nog bij de oudere generatie, was Huizen verdeeld in een Huizen- en een Zuidvogelskamp. Bij de jongere generatie speelt dat minder", zegt Fred Kirchner, pr-man van Huizen. "Nu is er meer sprake van een gezonde spanning en rivaliteit. Geen van beide ploegen wil verliezen, want dan heb je die last tot 31 maart 2018 op je schouders als we de return bij Zuidvogels spelen. En in het dorp krijgt de verliezer tot die tijd dat te horen."
Algemeen directeur Sjaak Veerman van Huizen hoopt tegen Zuidvogels op een ommekeer: "De eerste vijf wedstrijden in de competitie werden verloren. Het eerste puntje dat we afgelopen zaterdag tegen Nijkerk veroverden, moet voor de ploeg een stimulans zijn. Door het vertrek van veel spelers wisten we dat we het moeilijk zouden krijgen in de hoofdklasse. Met nogal wat blessures hebben we nu geen pretenties. Handhaving in de hoofdklasse is de doelstelling en dat wordt nog knap lastig. Daarom is winst op Zuidvogels is zeer welkom."
De gepromoveerde rood-groenen hebben een goede eerste reeks neergezet. Na twee winst- en twee verliespartijen en twee keer een gelijkspel staat Zuidvogels met acht punten op de negende plaats. Huizen staat op doelsaldo voorlaatste met één schamel puntje. Statistisch is Zuidvogels daarom favoriet, maar dat zegt weinig in het voetbal. Vooral omdat in een derby zoals deze sentimenten, prestige, eerzucht en geluk bepalende factoren zijn. "Bij onze trainer Juan Fernandez Coto leeft dat sentiment in elk geval niet. Hij vindt het niet meer en niet minder dan een druppel op een gloeiende plaat", zegt elftalleider Gijs van Slooten van Zuidvogels. "Coto, met Spaans bloed in zijn aderen, ziet het gewoon als één van de dertig wedstrijden waaruit je uit en thuis zes punten kunt halen. Van hem gaat wel bezieling uit, hij weet de mannen te motiveren en aan het voetballen te krijgen. Hij gaat altijd voor winst. Dat zit in hem. Al begint bij hem deze week wel het besef te komen dat de tegenstander van zaterdag een bijzondere is voor de club en voor het hele dorp."
Zaterdagmiddag kunnen alle bespiegelingen in de prullenbak. Het is dan aan de 22 spelers. Kirchner: "We zijn negentig minuten concurrenten van elkaar en willen winnen. Na afloop drinken we met z'n allen een biertje op de uitslag. En zo hoort het!"