Foto Bob Awick
Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

Bijzonder schilderij verbindt jong met oud

Huizen Er is één minpuntje aan het schilderij dat leerlingen van het Erfgooiers College voor de bewoners van buurman De Marke - De Meenthoek hebben gemaakt: het is niet of nauwelijks vanaf de openbare weg te zien.

In plaats daarvan hangt het kunstwerk - met als thema 'de jeugd van vroeger en de jeugd van nu' - aan de achterkant van het verzorgingstehuis, pal tegenover de school. Zaterdag hingen conciërges van de school (in de regen) het schilderij op, dinsdag was het officiële moment. Zowel leerlingen als bewoners waren aanwezig.
Bijna twee jaar heeft de zogenaamde 'kunstklas' van de school gewerkt aan de schildering die een brug moet slaan tussen de (oude) bewoners en (jonge) scholieren. Het ontwerp kwam tot stand door een tekenopdracht aan enkele bovenbouwleerlingen met het eerdergenoemde thema. De tekeningen zijn destijds geëxposeerd in het verzorgingstehuis en in overleg zijn de beste gekozen om als basis te dienen voor het kunstwerk op de gevel.
De opdracht betekende voor de leerlingen van de kunstklas iedere dinsdagmiddag twee uur lang keihard werken. "Maar we hebben ook heel veel plezier gehad", zegt 'opperhoofd' Emma Muller. De 17-jarige scholier uit 6 vwo is de oudste leerling van de kunstklas. "Er werden ook steeds grapjes gemaakt. Zat was ik het nooit, het was ook continu ontspanning. Alleen de laatste weken toen de puntjes op de i moesten worden gezet, was het even stressen. Op het einde bleek dat we het logo er nog op moesten zetten."

Tekendocente Suzanne Visscher van het Erfooiers College spreekt bij de onthulling haar leerlingen toe en geeft aan dat ze trots op zichzelf kunnen zijn. "Het was af en toe hilarisch, maar ze hebben het echt heel goed gedaan", vertelt zij. "Wij hebben als school toch ook de taak om een connectie te leggen met onze buren."
De 70-jarige Reni Boog is een van die aanwezige bewoners. Ook zij kan zich goed voorstellen dat de scholieren veel tijd hebben besteed aan het werk. "Ik vind vooral de kleuren erg leuk. En de herinneringen van vroeger komen weer voorbij."