'Nu de hype rond Sint-Maarten voorbij is, is hulp juist nodig'

Huizen Is de deze week gelanceerde actie voor Sint-Maarten geen mosterd na de maaltijd? De hype is inmiddels verleden tijd en wie geld wilde doneren, heeft dit reeds gedaan. Gert-Jan van Dommelen van de Rotary stelt echter dat de eerste ingezamelde miljoenen euro's vooral dienden voor noodhulp. Nu is er dringend geld nodig voor de wederopbouw, zegt hij.

De lokale actie voor het getroffen gebied is tweeledig. Allereerst komt de Huizer gemeenschap in actie, daarnaast is het geld bestemd voor de wederopbouw van huizen op het eiland.
Volgens wethouder Janny Bakker, tevens lid van de Rotary, is het niet aan de gemeente om belastinggeld uit te geven aan een goed doel "in verweggistan". Dat is meer een taak voor de landelijke overheid en de burgers zelf, vindt zij. "Maar we kunnen wel iets doen met de initiatieven van burgers. En toen kwam dit. Echt iets leuks. Dan is de vraag hoe wij dit als college kunnen ondersteunen. Daarom gaan we echt iets doen."
Naast de verschillende activiteiten - inwoners kunnen lunchen met burgemeester Fons Hertog of fietsen langs de verschillende beelden in Huizen met wethouder Gerrit Pas - is Huizen ook van plan om het ingezamelde bedrag op 11 november te verdubbelen. "Ik voel me verbonden met Sint-Maarten", zegt Hertog, "Ik was er afgelopen winter en toen zag het er paradijselijk uit, niet wetende wat er zou gebeuren."
Acties van burgers kunnen ludiek, maar ook eenvoudig (cupcakes bakken, de opbrengst van lege flessen doneren) zijn.