Julia Smit: 'Ik heb hier echt energie van gekregen.'
Julia Smit: 'Ik heb hier echt energie van gekregen.' Foto: Bob Awick

Jonge wereldverbeteraar uit Huizen voert in Brussel actie tegen armoede

Jeugdambassadeur Julia Smit (19) uit Huizen was deze week in Brussel om Europese leiders op het hart te drukken iets te doen aan extreme armoede.

Huizen Vooraf vond ze het spannend en was ze ook best zenuwachtig, achteraf kijkt de 19-jarige Julia Smit op vier 'supergave' dagen in Brussel. De activiste uit Huizen was daar samen met 220 jeugdambassadeurs van ONE uit verschillende landen en sprak daar met leden van het Europese Parlement.

ONE is een internationale organisatie die aandacht vraagt om extreme armoede en ziektes die te voorkomen zijn uit de wereld te helpen. Het doel van het bezoek aan Brussel? Leden van het Europese Parlement vragen om in de begroting van de EU het budget voor ontwikkelingssamenwerking voor 2018 te verhogen. Ook werd er dinsdag - de Internationale Dag ter Bestrijding van Extreme Armoede - een petitie met 50.000 handtekeningen overhandigd aan Europese politici en beleidsmakers in Brussel.

"Regeren is vooruitzien", aldus Smit. "Iedereen die vooruitziet, zal tot de conclusie komen dat nu investeren in ontwikkelingssamenwerking belangrijk is voor de toekomst. Hoewel rechtvaardigheid voor mij de voornaamste drijfveer is, zijn ook economische en nationalistische belangen gemoeid bij het tegengaan van extreme armoede. Zelfs extreem-rechtsdenkenden zouden blij zijn als de explosief groeiende bevolking van Afrika geen reden heeft om heil te zoeken in Europa."

De jonge Huizense zet zich al van kleins af aan in voor een betere wereld. Eerst was zij al voor Unicef actief, sinds dit jaar zet zij zich in voor ONE. Zaterdag kwam zij aan in Brussel waar zij van de Belgische jeugdambassadeurs een rondleiding kreeg. Het was het enige beetje vermaak in de aanloop naar drie lange dagen binnen zitten, presentaties volgen en trainingen volgen. Best saai toch om te praten over EU-budgetten en hoe dat allemaal werkt? Ja, geeft Smit toe. "Maar we kregen ook presentaties van andere jeugdambassadeurs, bijvoorbeeld uit Nigeria, hoe het daar is geregeld met onderwijs. Dat was heel interessant. Je merkt dan ook dat het daar heel anders werkt dan hier."
Dinsdag had de eerstejaarsstudent pedagogische wetenschappen de eer om met twee Europarlementariƫrs te praten. Met zowel Anne-Marie Mineur van de SP als Peter van Dalen van de ChristenUnie voerde zij fijne gesprekken. "Ik leefde er ook al dagen naartoe en de gesprekken verliepen goed. Wel werd me duidelijk dat de EU-begroting over veel meer gaat dan alleen ontwikkelingssamenwerking. Peter van Dalen vertelde wel dat onderwijs voor meisjes in armere landen een belangrijk speerpunt moet zijn."

Het bezoek aan de Belgische hoofdstad smaakt zeker naar meer, vertelt Smit woensdagmorgen tijdens haar pauze op de UVA. "Ik heb hier echt energie van gekregen. Het is bijzonder om te zien dat zo veel mensen zich geroepen voelen om zich hiervoor in te zetten. We gaan hier dus gewoon mee door. Het is in mijn ogen heel belangrijk om je uit te spreken tegen extreme armoede. Niemand kiest waar hij of zij geboren wordt. Iedereen heeft recht op een gelijke behandeling."