Enkele bewoners bij de zonnepanelen tijdens de opening.
Enkele bewoners bij de zonnepanelen tijdens de opening. Foto: Bob Awick

Veelbelovend begin 136 zonnepanelen De Regentesse

Huizen Het is nu nog te vroeg om antwoord te geven op de vraag wat de zonnepanelen op de parkeergarage van De Regentesse opleveren. "Maar," zegt penningmeester Carel Dekker van de Vereniging van Eigenaren, "de eerste resultaten zijn veelbelovend. Ik verwacht een redelijke daling van de energiekosten."

Sinds twee maanden beschikken de bewoners van de vier woontorens (met in totaal 147 wooneenheden) over 136 zonnepanelen. Die kwamen tot stand toen duidelijk werd hoeveel geld de vereniging maandelijks kwijt is aan elektra, pakweg 25 procent van het totaal. Een eerste besparing was al het vervangen van de traditionele verlichting door led-lampen, maar er was nog veel winst te boeken.

Daarom werd er een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van zonnepanelen. De drie kooptorens (de vierde is huur) zelf bleken niet geschikt, het dak van de parkeergarage wel. Doordat de panelen in de loop der jaren steeds sterker en kleiner zijn geworden, bleek het begin dit jaar mogelijk om 136 panelen te plaatsen. Daarmee begint de wijk een ware zonnepanelenbuurt te worden. Immers, op het dak van het gebouw ernaast, de school Huizermaat, liggen ruim 900 zonnepanelen.
Bovendien kwam het de vereniging goed uit dat de gemeente dit soort initiatieven steunt met subsidiegelden. Een meerderheid van de bewoners ging dan ook akkoord met de investering van 57.500 euro. Bijna de helft van dat bedrag, 23.000 euro, komt namelijk uit het gemeentehuis.
Om die reden was vrijdag bij de officiƫle opening ook wethouder Gerrit Pas van de partij. Hij vertelde dat de bewoners prima voldoen aan wat de gemeente beoogt, namelijk subsidie beschikbaar stellen met het idee hoe mensen samen iets kunnen doen. Dit onder de noemer 'Huizen klimaatbewust'. Om daarbij het goede voorbeeld te geven, zal Huizen de huidige en verouderde zonnepanelen op het gemeentehuis vervangen.
Pas kregen de bewoners nog de Huizen klimaatbewust-tegel cadeau. Voorzitter Rien Janse beloofde dat deze een mooi plekje krijgt op het dak. Hij toonde zich blij met de 'coƶperatieve' houding van de gemeente en vertelde met De Regentesse nu hard op weg te zijn naar energieneutraal. Hij gaf daarbij aan dat er nu al 6,3 megawatt is bespaard. "Vier of jaar geleden, toe we hier voorzichtig aan dachten, was er nog niks duidelijk", aldus Janse. "Nu zie je de enorme ontwikkeling op technisch gebied van zonnepanelen."