De Albert Heijn is een van de vele winkels in de Oostermeent die open wil.
De Albert Heijn is een van de vele winkels in de Oostermeent die open wil. Foto: Bob Awick

Jonge Alan start met petitie 'Koopzondagen in Huizen'

De jonge Alan is gestart op petities.nl met 'Koopzondagen in Huizen'. Hij vindt dat inwoners de kans moeten krijgen zich uit te spreken voor koopzondagen.

HUIZEN Alan, bijna 17, is gestart met de petitie 'Koopzondagen in Huizen' op petities.nl. Hij vindt dat inwoners zich uit moeten kunnen spreken voor koopzondagen. "Als ik genoeg handtekeningen heb verzameld dan ga ik ze aanbieden aan de gemeente, want dan vind ik dat ze er ook wat mee moeten doen."

De jonge Huizer gaat doordeweeks naar school bij Scholengemeenschap Huizermaat en werkt daarnaast bij de Albert Heijn in de Oostermeent. "Ik ben de petitie gestart omdat ik het best teleurstellend vind dat 68 winkels open willen en de gemeente dat niet toestaat. De ondernemers missen hierdoor omzet en dat vind ik niet oké. Ik vind dat klanten moeten laten zien dat zij het daar niet mee eens zijn."

Discussie

Alan heeft de discussie op de Facebookpagina van HuizerNieuws gevolgd naar aanleiding van het verhaal in de krant en op HuizerNieuws.nl en heeft het er ook vaak met zijn leeftijdgenoten over.
"Veel jongeren sporten op zaterdag en willen op zondag wel werken. Ik ook", zegt Alan. "Daarnaast wil ik niet 3 kilometer hoeven te fietsen om op zondag te kunnen shoppen in een buurdorp."
Hij beseft dat een deel van Huizen geen behoefte heeft aan winkels die op zondag open zijn. "Mensen met een christelijke achtergrond stellen de zondagrust op prijs. Ik vind het prima als zij een rustdag willen, maar vind niet dat zij anderen mogen belemmeren wel te gaan winkelen. Door middel van de petitie wil ik laten zien dat veel mensen er net zoals ik over denken en op zondag wel naar een winkel willen kunnen."

Voordelen

Alan ziet ook de voordelen voor ondernemers als zij op zondag open kunnen zijn. "Onder andere dat de drukte zich dan verspreidt en niet iedereen op zaterdag zijn boodschappen hoeft te doen."

'Klanten moeten laten zien dat ze het er niet mee eens zijn'

Petitie

Op petities.nl vraagt hij in de petitie 'Koopzondagen in Huizen' om eens beter te kijken naar de koopzondagen. "Wij klanten willen niet meer naar omliggende gemeentes reizen om te shoppen. Dit moet in Huizen kunnen", start de petitie. Daar worden ook een viertal redenen voor gegeven:
- Koopzondagen zijn beter voor de consument;
- Reisafstanden zijn korter met de auto waardoor er minder gereden wordt, wat goed voor het milieu is;
- Creeërt bijbanen voor jongeren;
- Maakt Huizen aantrekkelijk voor nieuwe winkelketens.

Wakker schudden

"Deze petitie is bedoeld om de gemeente Huizen wakker te schudden over het feit dat zondag geen rustdag meer is maar gewoon een werkdag. Door middel van deze petitie willen wij de koopzondagen ook naar Huizen halen. Helpt u mee?", is het verzoek van Alan op de site aan iedereen.

Zelf heeft Alan nog geen kiesrecht, maar met de petitie kan hij zich wel uitspreken en hij hoopt dat veel mensen die voor koopzondagen zijn de petitie zullen ondertekenen. "Op deze manier kunnen wij als inwoners die dit wel willen invloed uitoefenen en inspraak hebben. Dan moet de gemeente er wel wat mee doen."

Zie ook petities.nl en zoek op 'Koopzondagen in Huizen'.