Lesmateriaal en spullen van de kinderen in de verwoeste school op Sint-Maarten.
Lesmateriaal en spullen van de kinderen in de verwoeste school op Sint-Maarten. Foto's: Sister Mary-Laurence Primary School

Geld inzamelen voor verwoeste basisschool op Sint-Maarten

De orkaan Irma raasde begin september met verwoestende kracht over het eiland Sint-Maarten. Ook de Sister Marie-Laurence Primary School moest het ontgelden. Nu het land langzaam weer opkrabbelt, vroeg Rotaryclub Sint-Maarten om hulp voor de basisschool. Rotary Huizen-Gooimeer en Rotary Huizen sloegen de handen ineen met een actie. Met 'Huizen voor Sint-Maarten' willen zij 11.011 euro ophalen. Tijdens een slotmanifestatie op Plein 2000 op zaterdag 11 november, Sint-Maarten, hopen zij dit bedrag bijeen te hebben. Iedereen kan een steentje bijdragen en zijn opbrengst naar het 'Sint-Maartenhuis' op het plein komen brengen. Ook het Nieuwsblad voor Huizen | HuizerNieuws ondersteunt deze actie.

HUIZEN De Rotaryclubs uit Huizen wilden de inzamelingsactie voor de Sister Marie-Laurence Primary School op Sint-Maarten eigenlijk klein houden. "We dachten aan een zesbergenloop met de slogan 'Bergen verzetten voor Sint-Maarten'", vertelt Gert-Jan van Dommelen van het actiecomité. "Er kwamen steeds meer ideeën bij en uiteindelijk werd het 'Huizen voor Sint-Maarten'. Iedereen kan daar zijn eigen actie aan toevoegen en zo ook een bijdrage leveren."

De zesbergenwandeling is nu onderdeel van de actie en er zijn al mensen die koekjes bakken, Amnesty International biedt aan om twee Caribische avonden te organiseren, de Turkse moskee schenkt haar koffie- en theeopbrengst aan de actie, de Molukse gemeenschap doet ook mee en basisschool De Springplank levert de opbrengst van een statiegeldactie in. De deelname van Thales met de Cyber Escape Room in de bibliotheek is volgens Gert-Jan spectaculair. "Ik heb het zelf geprobeerd en mij lukte het niet om het binnen 10 minuten te doen. Zelfs als ik een half uur zou hebben gehad, denk ik niet dat het was gelukt." Ook de burgemeester en diverse wethouders doen mee. "Ik drink een maand geen alcohol en doneer het bespaarde bedrag", vertelt Gert-Jan.

Met een slotmanifestatie wordt de actie op de dag dat Sint-Maarten in Nederland wordt gehouden, zaterdag 11 november, afgesloten. Iedereen kan dan zijn opbrengst komen afgeven bij het Sint-Maartenhuis op Plein 2000. Hier vertrekt dan ook de fietstocht met wethouder Gerrit Pas langs de beelden in Huizen. Er wordt nog hard gewerkt aan een aantrekkelijk programma. Wie zelf met een band wil optreden, een muziekinstrument kan bespelen of wellicht iets met cabaret doet, kan zich ook aanmelden. Net als mensen die ook nog een actie op poten willen zetten.

"We doen het allemaal voor een school op Sint-Maarten. Naast deze actie zijn we ook druk om te kijken hoe we er zeker van kunnen zijn dat ook elke euro die we hier inzamelen naar de school gaat. Gelukkig hebben we daar goede contacten voor op Sint-Maarten, onder andere met de Rotaryclub daar en iemand van het bestuur van de school. We willen er bovendien op toezien dat er nu meteen degelijk gebouwd gaat worden, en orkaanproof. We zijn ook bezig om te kijken of Huizer ondernemers hier een rol in kunnen spelen."

Hij vertelt dat hij contact heeft gehad met de school om te vragen hoe het er nu voorstaat. Er gaan normaliter bijna 300 kinderen naar school en omdat lesmateriaal ontbreekt wordt er nog geen lesgegeven. Bovendien is het gebouw vernield door de storm en de rest heeft te lijden gehad onder vandalisme. De huizen van de leerlingen zijn veelal verwoest en er is op dit moment ook geen geschikte plek voor de kinderen om te leren.

'Ik heb op de website van de school, srmarielaurenceschool.net, gekeken. Er is een programma om positief gedrag te stimuleren. Het is een school waar medemenselijkheid ook hoog in het vaandel staat. Als je kijkt naar de foto's van Wacky-Friday zie je daar allemaal vrolijke kinderen op staan. Het is triest om te zien dat het nu allemaal verwoest is. Met deze actie willen we die lach op hun gezichten weer terugtoveren. Het is mooi om te zien hoe Huizen zich hier hard voor maakt. We zorgen zo hier ook voor verbinding tussen mensen en samen iets doen is verbroedering en zo kunnen we hier in Huizen iets moois doen voor de mensen ver weg in Sint-Maarten."

ACTIES

Op dit moment zijn er al de volgende acties:

1 Zesbergensponsorloop - Rotary Gooimeer
2 Donatie - Rotary Huizen
3 Meet-and-greet met de burgemeester - Fons Hertog
4 Cyber Escape Room - Thales
5 Boerenkoolmaaltijd - Cees Klein
6 Fietstocht langs beeldenroute - Gerrit Pas
7 Een maand zonder alcohol - Gert-Jan van Dommelen
8 Caribische avond - Amnesty Huizen
9 4xB arrangement - Marlous Verbeek
10 Petflessenactie - Basisschool de Springplank
11 Koekjes bakken - Kleur het Leven
12 Collecte tijdens najaarsconcert - Prinses Irene
13 Nagelvijltjesverkoop - Kiss Quality Nails
14 Verkoop van wikkelkoeken - Bakkerij Kruijmer
15 Handmassages - Christien de la Mar
16 Happy Socks - De Lange Manstore
17 Notenbar- COV Excelsior
18 Storm Haircut - Arti Hair - Roland Smit
19 Turkse Moskee - schenkt opbrengst koffie en thee
20 Tim's Outlet - schenkt deel opbrengst verkocht sanitair
21 Stichting Kinderopvang Huizen - schenkt 50 cent per kind
22 Molukse gemeente - diverse activiteiten
23 Rombout Vlaar (12) - gaat flyeren voor de actie en bedrijven aanzetten tot actie

Kijk op www.huizenvoorsintmaarten.nl voor meer informatie en hoe je een eigen actie kunt aanmelden of je kunt melden voor een optreden op de slotmanifestatie. Daarnaast staan op de Facebookpagina Huizen voor Sint-Maarten ook nog alle acties.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding