Willem Meijerman met het boek. Achter hem enkele van de burgemeestersportretten.
Willem Meijerman met het boek. Achter hem enkele van de burgemeestersportretten. Foto: Bob Awick

Boek over 18 burgemeesters van Huizen gepresenteerd

Vanuit een soort natuurlijke interesse in geschiedenis schreef Willem Meijerman het boek 'De burgemeesters van Huizen 1813-2017'.

HUIZEN Het boek 'De burgemeesters van Huizen 1813-2017' is gisteren gepresenteerd. Alle 18 burgemeesters tot nu toe zijn er in opgenomen. Het werd geschreven door Willem Meijerman en uitgegeven door de Historische Kring Huizen. "Ik ben geïnspireerd door de portretten van de burgemeesters in de burgemeestersgalerij die ik ontdekte toen ik raadslid werd. Ik vroeg me altijd af wie die mensen zijn", aldus Meijerman.

Al zolang hij zich kan herinneren heeft hij een 'soort natuurlijke interesse' in geschiedenis. "Ik heb economie gestudeerd en dertig jaar in het bankwezen gewerkt. Dat is dus iets heel anders, maar ik beoefen al heel lang geschiedenis. Ik heb onderzoek gedaan naar mijn eigen familie, naar andere families en ik zit ook in de redactie van een jaarboek over de geschiedenis van Oost-Gelderland. Noem me dus maar amateurhistoricus."
Toen hij raadslid werd en de burgemeestersgalerij ontdekte, werd hij nieuwsgierig naar de verhalen achter de mensen die op de portretten staan. Dat idee bleef lang hangen. "In 2014 had ik nog zoiets van: leuk om te doen als de huidige burgemeester Fons Hertog in 2017 afscheid neemt. Dat was toen nog wel heel ver weg en er moest nog heel wat water door de Rijn voor het echt zou gebeuren."
Op 1 januari 2016 besefte hij dat als hij wat wilde doen, hij dat nu moest gaan doen. "Ik heb eerst nog een balletje opgegooid bij anderen die het konden schrijven, maar iedereen was druk en bovendien kostte dat erg veel geld. Aangezien ik zelf al heel wat historisch onderzoek had gedaan, besloot ik om het dan maar zelf te doen. Maar dat was absoluut geen straf voor mij", zegt hij lachend.

Een ding dat hem opviel tijdens zijn onderzoek, is dat de familie Rebel een prominente rol heeft gespeeld in het dorpsbestuur. "In de 19e eeuw heeft de familie maar liefst vier burgemeesters geleverd: de broers Jacob en Hendrik en van beiden nog een zoon. Later waren er meerdere wethouders en raadsleden Rebel en ook nu nog zijn er drie Rebels actief in de gemeenteraad: Marian, Rutger en Bert. Er is geen enkele familie met zo veel mensen in het dorpsbestuur."
De burgemeesters zijn volgens Meijerman heel verschillende persoonlijkheden. Tot 1972 waren het confessionele burgemeesters. "Voor zover bekend van de ARP en CHU. Burgemeester Fontein was in '72 de eerste liberale burgemeester. Er kwamen in die jaren veel mensen van buitenaf in het dorp wonen en het dorp veranderde, net zoals de achtergrond van de burgemeester."
Burgemeester Hertog neemt nog niet definitief afscheid. Hij blijft aan als waarnemer, omdat Huizen wellicht moet fuseren in de toekomst. "Voorlopig is het nog niet zover en is dit boek vooral een terugblik op 200 jaar boeiende burgemeestersgeschiedenis."

Het boek is voor € 19,50 te koop bij de reguliere boekhandels in Huizen, het Huizer Museum en de Historische Kring Huizen (HKH). Voor leden is het bij de HKH voor 15 euro verkrijgbaar.