Afbeelding
Foto:

Rechter oordeelt: nieuwbouw zorginstelling aanvaardbaar

HUIZEN De bestuursrechter in Utrecht heeft het beroep van de bewoners rondom de Amer 17 in Huizen ongegrond verklaard. De bewoners stonden in september voor de rechter omdat zij de plannen die zorginstelling Philadelphia heeft om een wooncomplex voor verstandelijk beperkten neer te zetten op de plek waar eerst de Regenboogschool stond, wilden aanpassen.

De omwonenden verzetten zich tegen de hoogte van het nieuw te bouwen woningcomplex en hadden een alternatief bedacht door het aantal parkeerplaatsen te verminderen, zodat er meer ruimte voor bebouwing op de grond ontstaat.
De rechtbank acht de nieuwbouw aanvaardbaar, vooral omdat de gemeente zorgvuldig alle mitsen en maren heeft overwogen. Het plan van de bewoners is daarentegen niet gelijkwaardig aan de plannen die Philadelphia op tafel heeft gelegd. Ook op de andere bezwaren en eisen stelt de rechtbank de omwonenden in het ongelijk. Zo vindt ze dat de gemeente bewoners voldoende heeft geïnformeerd omdat ze twee infoavonden heeft georganiseerd en de gemeente op een aantal punten bewoners is tegemoetgekomen. Er is geen sprake van onaanvaardbare geluidsoverlast, onaanvaardbare vermindering van daglichttoetreding of schaduwwerking en geen onevenredige aantasting van het woon- en leefklimaat van bewoners. De rechtbank schrijft in haar vonnis dat de gemeente een zorgvuldige belangenafweging heeft gemaakt en komt tot de slotsom dat de omgevingsvergunning in redelijkheid is afgegeven.