Afbeelding
Foto:

30 maanden cel voor drugslab

HUIZEN De rechtbank in Lelystad heeft met een celstraf van 30 maanden een veel lichtere straf uitgesproken tegen de 42-jarige Huizer die voor een miljoen aan drugs in zijn woonboot in Loosdrecht had liggen dan de officier van justitie twee weken geleden eiste.

Zij vond dat de man vier jaar achter de tralies zou moeten. Maar de rechtbank, die heeft gekeken naar het oordeel van andere rechtbanken in soortgelijke zaken, vond dat te hoog. Ook heeft ze laten meewegen dat de man een relatief korte periode actief is geweest.

Tijdens een inval van de politie in maart van dit jaar trof de politie een drugslab aan met draaiende tabletteermachine. Daarnaast lagen er grondstoffen om xtc-pillen te fabriceren, 27 kilo MDMA, amfetamine en 280 xtc-pillen en bijna 4000 euro contant geld.

Volgens de rechtbank heeft de man zich beziggehouden met het vervaardigen en verspreiden van drugs. Mede omdat de gevonden hoeveelheid zo groot was kwam de rechtbank tot de overtuiging dat de man ook in de drugs handelde.

Geldnood

De verdachte, die aanwezig was in de woning toen de politie binnenviel, ontkende dat hij het brein achter het xtc-lab is. Hij verklaarde dat hij in geldnood had gezeten en dat hij zijn woning ter beschikking had gesteld aan twee mannen. Soms hielp hij mee de pillen te fabriceren. In ruil daarvoor zou hij in totaal 12.000 euro hebben gekregen. Van een drugslaboratorium was geen sprake.

De politie kwam de man op het spoor na een anonieme tip.