Carel Bikkers.
Carel Bikkers. Foto: Bob Awick

'Als ik met
politiek bezig ben, ben ik
zorgen kwijt'

Het klinkt tegenstrijdig wat Carel Bikkers zegt over zijn keuze om de politiek in te gaan: "Als ik met politiek bezig ben, ben ik alle andere zorgen kwijt." Als hoofd van diverse grote bedrijven zag hij zijn 27,5 jaren in de politiek als een soort ontspanning. Als hij daarmee bezig was, was hij niet bezig met zijn werk. Vandaag, donderdag 9 november, neemt hij tijdens de gemeenteraadsvergadering afscheid. Hij draagt het stokje graag over aan jongere mensen.

HUIZEN Carel Bikkers (67) neemt vandaag, donderdag 9 november, na 27,5 jaar afscheid van de gemeenteraad. Hij wilde eigenlijk al tijdens de vorige periode stoppen, maar toen waren er opvolgingsproblemen. "Ik ben van mening dat je op je 65ste of 67ste moet stoppen met operationele werkzaamheden. Anders belemmer je de doorstroming van jonge mensen." Het VVD-raadslid geeft aan niet religieus te zijn, maar zich hierbij te baseren op het boeddhisme. "Earning, learning en giving back zijn hier van belang. Het is tijd om iets terug te geven. Als ze mijn raad nog nodig hebben, ben ik beschikbaar."

Zijn moeder inspireerde hem om politiek actief te worden. "Toen ik getrouwd was, kwam ik in 1976 in Huizen te wonen. Toen al was er gedoe rond de supermarkten. Ik werkte bij Unigro en die wilde een supermarkt openen. Ik realiseerde me toen wat een conservatief dorp het was. Mijn moeder zei tegen mij: je werkt alleen maar, maar je hebt ook een sociale plicht. Daarom ben ik in de politiek gegaan." Dat hij koos voor de VVD kwam ook door haar. "Ze was liberaal denkend en zat de hele tijd op de televisie te kijken naar de Tweede Kamer."

Leider

Op 1 mei 1990 maakte hij zijn opwachting in de Huizer politiek. Al vrij snel werd hij fractievoorzitter. "Eerder dan gepland zelfs. Het ging zo goed. Bovendien ben ik het type dat graag leider is." Na 24 jaar leiding te hebben gegeven aan de VVD-fractie gaf hij september 2015 het stokje over aan zijn opvolgster Jessica Prins. "Ik plan altijd alles. Ik heb dus echt een afkicktraject gevolgd en nu is het moment aangebroken om afscheid te nemen."
Hij is er trots op het raadslid te zijn waar het meest op gestemd is. "Zelfs in moeilijke tijden waren we nog de grootste partij." Dat hij nu niet met de VVD in het college zit en het dus niet voor het zeggen heeft, wordt vaak door anderen op zijn bordje geschoven. "Maar je denkt toch niet dat ik gek ben", zegt hij gedreven. "Dat besluit heb ik samen met drie anderen genomen. Zoiets doe je niet alleen, ook al weet ik natuurlijk wel dat ik mijn stempel op de politiek in Huizen heb gedrukt." Dat hem dat bij sommige mensen de titel 'Onderkoning van Huizen' opleverde, maakt hem aan het lachen.

Zakenman

"Ik ben meer een zakenman dan een politicus. Ik kijk naar de volgende vijf zaken: 1. kiezers, 2. partij, 3. gemeente, 4. algemeen belang en 5. sociale rechtvaardigheid, en in die volgorde. Ik ben ingehuurd om de kiezers tevreden te houden én mijn partij. Dat doe ik in het belang van de gemeente en vervolgens in het algemeen belang van iedereen en de regio. Daarnaast moet het sociaal rechtvaardig zijn. Ik ben niet ingehuurd om een andere partij een plezier te doen. Natuurlijk doe je dat weleens. In de politiek is het zo dat je daar dan wel iets voor terug wil krijgen. Daar moet je trouwens heel subtiel mee omgaan."
Bikkers legt uit dat hij bij het samenwerken met mensen keek naar met wie hij het beste zaken kon doen en noemt een rijtje mensen op. "Zij begrepen hoe het spel gespeeld werd en waren betrouwbaar. Ik heb overigens vaak dingen weggegeven die voor mij helemaal niet zo belangrijk waren, maar voor een ander wel. Het is dus belangrijk om te weten wat voor waarde iemand aan dingen hecht. Er zijn ook mensen waar ik weinig zaken mee deed. Die waren slim, die doorzagen dat." Een nieuweling waarschuwde hij één keer. "Dat deed ik niet uit eigenbelang, maar omdat ik wilde helpen."
Hij vindt dat de politiek langzaam aan het veranderen is. "Een trend van 'laten we vooral aardig doen'." Daar gaat het volgens hem echter niet om, want hij wil doen waar hij voor is ingehuurd. "Van de honderd keer wist ik 99 keer wat ik binnen ging slepen." Dat het niet allemaal perfect was, geeft hij meteen toe. "Ik heb een grote blunder gemaakt in het begin van mijn politieke carrière. Mijn partijgenote Paula de Jong deed altijd Sociale Zaken; die had er vreselijk veel verstand van en kon een keertje niet. Toen heb ik het als fractievoorzitter overgenomen, want dat doe je dan. Het ging over de terminale thuiszorg, een onderwerp dat helemaal niet bij mij past. Partijgenoten zeiden dat ik dat nooit meer moest doen en ik was het volledig met hen eens. Je moet niet praten over dingen waar je geen verstand van hebt!"
Daarnaast is zijn zwakke punt volgens hemzelf dat hij voorspelbaar is. "Dat is een goede eigenschap in het zakenleven, maar dat is niet handig in de politiek. Ik plan alles en ben een strategisch denker. Ik kan nooit camoufleren. Dat moet in je zitten en dat heb ik niet. Daarnaast moet ik als ik een verhaal houd in de politiek het beheersen en er niet over hoeven na te denken."
Zit hij er nog mee dat het project rond de Keucheniusstraat na zo veel jaar van zijn inzet nu door een andere college succesvol wordt afgerond? Hij lacht. "Ze konden niet anders, dat wist ik ook wel. Er is geen kans van slagen om daar winkels te vestigen. Dat kan ik weten met al mijn jaren ervaring in de retail. Daar moesten wel woningen komen. De vraag was alleen voor hoeveel geld we er als gemeente vanaf wilden. Als ik had onderhandeld, had het iets minder geweest."

'Ik heb een afkicktraject gevolgd en nu is het moment aangebroken om afscheid te nemen'

Uitdaging

Stilzitten gaat Bikkers in ieder geval nog niet. Hij bouwt zijn werk af, doet wat commissariaten en kijkt al vooruit naar een nieuwe uitdaging. "Ik wordt vanaf 1 januari voorzitter van de raad van advies van een grote charitatieve instelling. Daarnaast heb ik dan meer tijd voor mijn vrouw, kinderen en vooral de kleinkinderen."