Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Toch minder afvalstoffenheffing

HUIZEN De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag de begroting vastgesteld. Unaniem besloten de partijen om de afvalstoffenheffing te matigen. "Dat hebben we zo afgesproken, dus doen we het zo", aldus Marian Rebel van Dorpsbelang Huizen. Daar moest de partij wel een voorstel voor indienen.

Rebel: "Door het niet nakomen van de afspraken over de afvalstoffenheffing is Dorpsbelangen Huizen destijds uit de coalitie met VVD, CDA, SGP en de PvdA gestapt. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. In het collegeprogramma staat: 'Matiging van de afvalstoffenheffing wordt deze raadsperiode nagestreefd'."

Stijgen

De tarieven zouden gaan stijgen van € 240,72 naar € 297,84 voor een meerpersoonshuishouden en voor een eenpersoonshuishouden van € 180,60 naar € 223,44. Een stijging van respectievelijk € 57,12 en € 42,84. Deze forse stijging komt voor een deel doordat een rechter een uitspraak heeft gedaan dat het reinigen van de straten voor 20 procent aan de afvalstoffenheffing moet worden toegeschreven. Het gaat totaal om een bedrag van € 248.115.
Daar werd door de raad uiteindelijk unaniem een stokje voor gestoken. Dorpsbelangen Huizen diende samen met het CDA, ChristenUnie, SGP en D66 een voorstel in om dit bedrag dit jaar uit de egalisatiereserve te halen en de tarieven vast te stellen op € 282,84 voor een meerpersoonshuishouden en € 212,15 voor een eenpersoonshuishouden. De overige partijen, GroenLinks, Leefbaar Huizen, VVD en PvdA, stemden hier uiteindelijk ook mee in. "Dit bedrag komt ten goede aan alle Huizers in plaats van de korting van 10 procent op de ozb, die komt alleen ten goede van huiseigenaren. Daarom stemmen wij ermee in", aldus Maarten Hoelscher namens de PvdA.