Er werd vurig gedebatteerd.
Er werd vurig gedebatteerd. Foto: SG Huizermaat

Onderwijsdebat over populisme

HUIZEN De Gooise Scholen Federatie (GSF), waaronder Scholengemeenschap Huizermaat, organiseerde vorige week een onderwijsdebat met als vraag: Wat is de stem van het volk waard? Het debat vond plaats op de school in Huizen.

De centrale stelling was 'populisme houdt de democratie scherp' en hier hebben ouders, leerlingen en medewerkers van de GSF-scholen samen vol vuur over gedebatteerd.
Voorstanders van de stelling dat populisme de democratie versterkt betoogden dat er discussies op gang komen die goed zijn voor de democratie en dat bepaalde onderwerpen toegankelijker worden voor meer mensen. Ook zagen zij het reactionaire populisme als een goede manier om de 'gevestigde elite' te dwingen scherp te blijven op wat er leeft in de samenleving. Tegenstanders benadrukten dat populisme gaat over het neerzetten van beelden die vaak weinig met feiten te maken hebben, waardoor veel mensen een verkeerd idee krijgen. Ook zeiden zij dat er te veel aandacht gaat naar bepaalde onderwerpen waardoor andere, ook zeer belangrijke, onderwerpen te weinig tijd krijgen.
Hoe belangrijk het is dat het onderwijs leerlingen helpt een gefundeerde mening te vormen over hoe de maatschappij moet worden ingericht, werd op de hele avond duidelijk. Zoals Kees Elsinga, voorzitter van het college van bestuur van de Gooise Scholen Federatie, bij de afsluiting zei: "Wat de stem van het volk waard is, blijft altijd een debat, maar met zo veel mensen in gesprek gaan over deze materie is heel veel waard."
Dit is ook de belangrijkste opbrengst van het debat: met alle generaties in gesprek zijn over essentiƫle thema's, en weer eens de conclusie trekken dat de generatie die nu wordt opgeleid op de scholen heel wat in petto heeft voor de toekomst.