Mensen konden zich zaterdag ook laten knippen voor het goede doel.
Mensen konden zich zaterdag ook laten knippen voor het goede doel. Foto's: Bob Awick/Nieuwsblad voor Huizen

Succes van de actie voor
Sint-Maarten past bij Huizen

Heel druk is het niet op Plein 2000 tijdens de finale van de inzamelingsactie 'Huizen voor Sint-Maarten' zaterdagmiddag. Toch wordt, als het voorlopige eindbedrag bekend wordt gemaakt, duidelijk hoe betrokken veel Huizer inwoners, bedrijven en organisaties zijn bij het initiatief van de twee Huizer Rotaryclubs. De teller stopt uiteindelijk op ruim 40.000 euro. En daar komt nog geld bij.

HUIZEN "Ik dank jullie allemaal voor al jullie inspanningen om geld te krijgen voor de Marie Laurence. Ik had letterlijk tranen op mijn wangen toen we hoorden dat de 40.000 euro-grens werd geraakt. Dit is allemaal zo overweldigend mooi."

Dat was de reactie vanuit Sint-Maarten toen duidelijk was dat de maand durende actie voor het goede doel zo veel geld heeft opgeleverd. Inclusief een nog aan te vragen verdubbeling van diverse projecten door de gemeente Huizen (7.000 euro) en een bijdrage van diverse Rotaryclubs uit het district Midden-Nederland (17.000 euro) stond de teller zaterdagmiddag 11 november (de naamdag van de heilige Sint-Maarten) op 40.490,45 euro. En er komen nog steeds donaties binnen.
Wie overigens dacht dat heel Huizen zou uitlopen om de finale van de actie live mee te maken, kwam bedrogen uit. Hooguit dertig mensen waren erbij toen wethouder Janny Bakker, tevens voorzitter van mede-initiatiefnemer Rotary Huizen Gooimeer, en gouverneur Lies van Wijngaarden van het Rotarydistrict Midden-Nederland het eindbedrag bekendmaakten. Ook tijdens de dag zelf was het nooit echt heel druk.
Dat was opvallend, omdat het aantal acties van Huizer inwoners en bedrijven wel groot was. Die pakweg 65 (soms ludieke) activiteiten, waaronder een 6-bergenloop, de flessenactie van de Springplank en de Cyber Escape Room, leverden individueel niet eens zo heel veel op, maar alles bij elkaar opgeteld ontstond er toch een fantastische score. Dat vindt ook Bakker. "Ik heb liever dat er duizend keer 10 euro binnenkomst dan tien keer duizend euro", zegt zij. "Het geeft aan dat heel veel mensen hierbij betrokken waren. Hartverwarmend. Dat past bij Huizen."
Kees de Kok was een van die mensen die de 6-bergenloop trotseerde. Samen met zijn vrouw haalde hij ruim 500 euro op. "We houden van wandelen en wilden iets doen; dan is de keuze simpel", zegt hij.

Heel druk op het Plein 2000 was het niet.
De Escape Room.
Er waren ook muffins te koop.
De opbrengst was ruim veertig mille.