Trainer Daan Hidden:
Trainer Daan Hidden: "Iedere volgende wedstrijd is een nieuw project en vereist een andere tactische aanpak." Foto: Bob Awick

'Ondanks de vijf zeges hebben we nog geen hele wedstrijd goed gespeeld'

AH'78 kan zaterdag de eerste periodetitel veroveren in de derde klasse. Dan moeten de Huizers wel even koploper Waterwijk verslaan.

huizen Spannend gaat het zeker worden aan het Stadspark in Huizen. De ploeg van de nieuwe coach Daan Hidden had tot afgelopen zaterdag met de minste verliespunten in 3C de regie in handen. Na de verloren inhaalwedstrijd tegen JOS Watergraafsmeer zijn de kaarten echter opnieuw geschud.

AH'78 staat nu derde met evenveel punten als Hilversum (tweede) en een gelijk doelsaldo. AH moet daarom niet alleen winnen van Waterwijk, maar ook veel doelpunten scoren. Hilversum speelt namelijk tegen het zwakkere Nita en heeft dus betere papieren dan de Huizers.

De ploeg van Hidden begon het seizoen voortvarend met vijf zeges en een gelijkspel. "Dat was anders dan bij mijn vorige club Altius", opent de oefenmeester. "Daar begonnen we meestal matig en pakten gedurende het seizoen de punten. Bij AH is het andersom: al jaren een sterke start, maar stranden in het zicht van de finish als het om promotie gaat." Hidden is wel realist: "Ik ben nieuw bij deze club, er zijn zeven nieuwe spelers gekomen en we hebben te kampen met blessures van twee dragende spelers. Dat vereist van beide kanten een gewenningsproces en aanpassingen. We willen samen met de assistent-trainers Sebastiaan Schildt en Marten Roomer wel tot resultaat komen."
De ambitie van AH'78 is helder: promotie naar de tweede klasse, waar het een aantal jaren geleden vier seizoenen speelde. "Maar dan moeten we wel vorderingen maken", oordeelt de coach: "Ondanks de vijf zeges hebben we nog geen hele wedstrijd goed gespeeld. Spelers denken vaak: we winnen toch wel, en willen het liefst niets veranderen. Voor mij is het juist een uitdaging om constant te blijven zoeken naar de juiste samenstelling, speelwijze, tactiek en de spelers vertrouwen geven."
Belangrijk daarbij is dat de ploeg voor het einde van het seizoen niet verslapt. In de sport, ook in zaterdag 3C, gaat het om winnen, meent Hidden. "Elementen voor een coach hierin zijn: hoe ontwikkelt een speler zich en hoe laat ik hem functioneren. Wat zijn zijn kwaliteiten en wat kan er verbeteren. De wijze waarop je die elementen inbrengt, zijn de weg naar succes. Dat bereik je niet morgen of overmorgen, maar dat proces voltrekt zich in fases. Iedere volgende wedstrijd is een nieuw project en vereist een andere tactische aanpak."

AH'78 is een kleine club met slechts drie seniorenelftallen en een veteranenploeg. "We kunnen ook niet groter worden met slechts twee kleedkamers. Maar de betrokkenheid van de mensen rond de club met een Molukse achtergrond is enorm. Bij de thuiswedstrijden is altijd veel publiek en naar uitwedstrijden gaan zo'n vijftig man mee. Ik heb bij De Meern gewerkt, een club van 1600 leden, maar er waren bij een uitwedstrijd minder supporters."
Met zijn kenmerkende Molukse cultuur heeft de vereniging aantrekkingskracht op spelers. Hidden ervaart dat: "AH is een goed georganiseerde club waar spelers, die elders de top net niet halen, graag naartoe komen. Het clubbestuur en de spelers van het eerste en tweede elftal hebben daarvoor een uitstekend netwerk. Daarnaast is men selectief in het aantrekken van spelers. De mens staat centraal; ook bij mij."
Hidden was drie jaar hoofdtrainer en daarvoor jeugdtrainer en hoofd opleidingen bij Altius. Hij had nog geen contact met AH voordat hij Altius liet weten te zullen vertrekken. "Ik teken altijd voor één jaar en wilde rustig afwachten wat er op mijn pad zou komen. Ik had een goed gevoel na het eerste gesprek met het bestuur. De ambitie van AH sprak me aan en vervolgens had ik snel mijn keuze bepaald. Wel weet ik uit ervaring dat het lastig is om uit de derde klasse te komen. Na de winterstop moeten we goed uit de startblokken komen. Dan vallen de beslissingen."