Fusiebesluit 'onbehoorlijk bestuur'

HUIZEN De meeste politieke partijen zijn teleurgesteld over het besluit van de provincie om Huizen met Laren en Blaricum te laten fuseren. Ze vinden de manier waarop de provincie nu een fusie van bovenaf oplegt onbehoorlijk bestuur.

De gemeente Huizen had samen met Laren en Blaricum een voorstel gedaan voor een nauwere samenwerking en om namens de drie gemeenten maar één wethouder af te vaardigen in de regio. "We hebben daarover met de provincie gepraat in de zomer en het is ambtelijk en bestuurlijk met de provincie afgestemd. Ik heb geen enkel signaal opgevangen dat het niet de goede kant op ging. Tot ik het weblog van gedeputeerde Jack Hoek las en dacht: dit gaat niet de goede kant op", liet burgemeester Fons Hertog weten naar aanleiding van vragen van diverse partijen. "Ik zit hier met net zo'n kater als u."
Hoe nu verder, was ook een veelgestelde vraag. "Daar heb ik nog geen panklaar antwoord op", aldus de burgemeester. Hij wil eerst overleggen met het college en ook met Laren en Blaricum. "Ik hoop dat we tot een gezamenlijk standpunt kunnen komen en gezamenlijk het gesprek met de provincie aan zullen gaan. Ik heb geen zin om er alleen te zitten."
De partijen vroegen de gemeente vooral ook goed met inwoners te communiceren over het nu te volgen traject. Dat gaat gebeuren zodra er meer duidelijk is.

5

12. Besluit GS Arhi procedure.

Prins:

Met stomheid geslagen. Dat is misschien wel de beste uitrdrukkeing toen we dit berichtop de mail lazen. Gelukkig zat er een dag tussne om bericht op ons in te laten werken en iets zinnig te zeggen. Niet zien aankomen. Wij als Huizen zo lekker bezig om met Laren en Blaricum om met een gemeenschappelijke regeling te komen. De afgelopen maanden amtenaren hard gewerkt om voor elkaar te blijven. Peutertje heel lang geconcentreerd aan tekening gewerkt, puntje uit de mond, Zo achter de rondondentron gegooid. Hoe is het zo gegaan. Gene kopjes tjee gedronken in haarlem Hoe zo blind geweest. We moeten vooruit kijken. Kunt u aan de inwoners een schets geven over de procedure die gaan komen .hebben we nog iets in te brengen en wat kunnen wij nog doen. VVD wil zich nog niet zo snel overgeven aan de provincie. Komende tijd het beste voor Huzien uithalen en het goede doen.

Bert Rebel:

Wij waren wel teleurgesteld. Kennisgenomen van besluit. Provincei laat zien geen vertrouwen te hebben van gemeenschappelijke regeling van de gemeente om reg bestuurskarcht tew erken. Dat was bron van zorg in rapport deloitte. Verwijst naar brief van september. Plan 3 voorwaarden die er in staan benoemd hij. Gaven signalen af dat werken aan regelening met voorwaarden een oplossing was waar om werd gevraagd. Regeling voldoet, maar ineens niet aan max drie gemeenten. Ernsit tekort gedaan. Aan het lijntje gehouden door provincie. Geen enkel signaal 13 september niet tot succes zou lijden, geen woord over ultime max 3 gemeenten te koeme. Indurk dat we ons mochten bewijzen. Is een zoethoudertje gewest. (Brief0 zelfs hele proces, want geen enkel alternatief voldoet als het niet voldoet aan fusie. Zinlose actie naar nu blijkt. Klap op de vuurpijl is het regeerakkoord dat in de schoot van de provincie wordt geworpen. (citeert argument). Zou fatsoenlijk zijn geweest om alle burgemeesters bijeen te ropen. Immers als je spelregels wilt veranderen, is het netjes als je het met elkaa rbespreekt. Alles wordt uit de kast gehaald om fusie door te drijven. Blauwdrukken van bovenaf werken niet. Staat ook in regeerakkoord. Wij stellen dat hier geen sprake is van behoorlijk bestuur. Na gesprek 3 april 2017 al niet groot vertrouwen jeck van hoek. WIj blijven ons inzetten voor zelfstandigheid van Huizen. Anders inzetten dat inwoners er niet op acheruit mogen gaan.

Lekkerkerker:

Als je inzet op behoud zelfstandigheid en verdergaande samenwerking. Dan ben je teleurgesteld. Spreker voor mij uitstekend verwoord. Wat je hier aan merkt dat het ongelooflijk veel energie kost om met elkaar hoe je processen doorloopt. Hoe ga je besturen, terwijl het moet gaan hoe en waarom en hoe gaan we goede dingen doen voor Huizen. Nu gaan we ons verder bezig houden met hoe gaan we besutren , guseren. Hoe ga je er met issues in die belangrijk zijn en er toe doen. Neiging is om in verzet te komen. Zouden we net als Laren ene motei idnienen om te onderozekn of conform wetten en regels is verlopen. Hink op 2 gedachten. Van overheid mag je verwachten dat ze het zorgvuldig doen, andere kant, alten we vororal werken aan beter Huizen. Pas in sepptmenr verbvolg. Overheerst teleurstelling. Want we blijven maar bezig. Nu 3 gemeenten maar vlek op de hjorizon om naar 1 gemeente te gaan. Heel veel enerig ein huizen stekken en ietsjes minder in dit geprek.

Rebel DB:

Zeer teleurgesteld. Hoe gaat het nu verder. Extra regeling draagt niet bij en democratiesche legitimiteit. zegt provnvie. Past niet in lijn rec regeeerakkoord. Moeten wij ons direct aan regeerakkoord conformeren. Destijds was dat er nog niet. Over 5 jaar ook geen akkoord als we er zolang over doen. Verwijst naar internet en colom van gedeputeerde. Heel veel vragen, net al aan u gesteld. Met name onze inwoners, wat gaat herindeling voor inwoners betekenend. Wat kost het en wat levert het op. Is er ook een goede kant aan. Huizen goede voorzieningen, daar moet niet aan getornd worden. Samenwerken is oke, samenvoegen nee. Daar blijven we bij.

Hoelscher:

Lagere en hogere overheiden. Soms hogere overheden in alg en breder belang een besluit nemen dat lagere overheid niet welgevallig is. Ook dat is democratisch. Verbaasd ons niet. Getuigen van moed. Wel wrang voor enkele partijen in de wilen gereden door hun landelijk regeeerakkord. Landelijke trend is dat bel taken op regionaal en lokaal nivaue koen te liggen. Serieuz bestuur nodig om met omliggende grote gemeente ne provincie te praten. Is niets mis met onze gemeente. De constructie die bedacht is zet raad op afstand, verminder democratisch gehalte, hogere bestuurskosten, schijnzelfstandigheid. Zelfstandig geeft vertrouwd gevoel. Strevn we naar doelmatig bestuur in regoi. Krachtige gemeente zonder spagettig van gemeeenschappelijke regiling, dan zou een stap naar een grotere gemeente de enige echte mogelijkheid zijn. Zijn natuurlij kniet nietwe argumenten. Eerlijkheid en moed om tegen onderbuikgevoel om hiervoor te kiezenl> kritische naar BELmodel kijken> Democratischer en effectiever bestuur. VVD Blaricum D66 Laren ne D66 Blaricum. Inwoenrs niet verder weg zetten, maar wijkraden dichtebij brengen, financien niet verkwanselen en voorzieningen behouden. Huizer belang zal bij onderhandelingen uitgangspunt zijn, maar rekening houden met andere partijen waar je me efuseert. Fusiegemeenten daadwerkelijk hun bestuurskracht verbeterd. oOk in omgeving. Ze maken aantoonbaar minder kosten dan organisaties voorheen. Ons advies, trekt niet aan dood paard, ga nou met vertrouwen toekomst tegmoet met Blaricum en Laren. Dank Bikkers voor zijn steun voor standpunt dat PvdA al 12 jaar heeft.

Lemmens:

afg maanden goed samengewerkt met Laren en Blaricum om regeling vorm te geven. Provincie heeft ons idee gegeven dat dit zou kunnen. GroenLinks baalt ervan dat provincie zo onbehoorlijk kan besturen. We voelen ons bedoenderd. Laten we doorgaan met goede samenwerking en we hebben laten zien dat we als gemeenten sterk zijn en goed kunnen samen werken. Voor al onze inwoners, zonder dat we delen wegzetten. Nog 1 verzoek na alle verzoeken. Wij hopen dat u de inwoners van Huizen wilt inlicyten over welk traject we ingaan . Provincie gaat snel en wewillen de identiteit van Huizen beehouden.

Doorn:

Is teleurgesteld. Niet verwacht, vreemd is het wel. Eerste de ruimte om voorstel uit te werken en gemeenten werken daar goed voor samen. Levert bewijs bestuurskracht af, willen ze niet accepteren. Beoordelen en schiet het keihard af, ambtenaren hard aan gewerkt. Er klinken nog steeds geen goede argumenten. Bijzonder dat ze door willen pakken. Eerste fusie is nog niet geland of je zou in 2023 al tot een gooistad in beeld zijn. Alleen maar bezig om dit vorm te geven ipv andere dingen. Handdoen niet in de ring goien of ons er bij neerleggen. Wij zullen ons inzetten voor belangen inwoners hzuien> Res en voorzieningen. Misschien om nog eens goed over na te denken.Crisis nationale eenhoud. Misschien nadenken over college van lokale eenheid. Stnadpunt zelfstandig blijven.

Rik de Bruijn:

Hoe onbetrouwbaar kan iemand zijn. Dahcten we al in april toen Hoek ons kwam bezoeken. Kregen geen antwoordneo pvragen. Het is net een klein kind, krijgen ruimte en tijd niet, gaan ze nu pakken. Ons gezegd om te zeggen of je samen wekren kijken wij wat wij er mee kunnen, Kunnen of willen ze niet. Provincei is oud en voorbijgegaan glorei. Doen niet meer zoveel voor ons. Ja, straks een grote gemeente. Voor ons onaanvaardbaar. Roepen, maar als je er niets aan kan doen. Dan beperking lokale partij. De gewone partijen, landelijke, als die het al niet voor elkaar krijgen hun pol vrienden kunnn alten ien hoe het hier aan toegaat. Was aaan jullie om aan te toenen dat je daaar nietsa an hebt gedaan. Mogen inwoners jullie ook kwalijk nemen. Nogpaar maanden om aan te geven wat wij willen, dat zullen we ook zeker doen.

Bource:

Fusie is zeker geen garantie, groter is niet altijd beter. Zeker niet in dee netwerksamenleving. Geen voostander van fusie bovenaf. Verontwaardigd dat ons paln wat seieruz is opgepakt zo als lachterthe is afgemaakt. Is kapatitaalvernieeiting. HOV oordramman ene doordrukken. Gaaan heel goed kijken naar wat mogelijk is de komende maanden. goede voorzienignen, goed contact gemeente dichtbij, en lage lasten gaan wij ons ook op richtn (CDA en meerdere partijen ook).

Hertog:

Zit hier niet op standpunt GS te verdedigen. Zit hier met net zo’n kater net als iederen die ons voorstel hebben zien mislukken. VVD fracite bestuurlijke afstemming. Naast ambtelijke samenwerking en experts van buitenaf (scherijven rapport destijds een van) voorligt is werkbaar mogel.. Ambtelijk en bestruulijk afgestemd. Heb daar gezeten in de zomer en geen enkel signaal opgevangen dat het niet goede kant op ging. Tot ik weblog gedeputeerde zag en dacht, dat gaat niet goede kant op. Schets richitng inwoenrs. Nog gene panklaar antwoord op. Net binnen, hecht er aan om met college dinsdag van gedachte te wisselen met input die u geleverd heeft. Hoe gaan wer er mee om, met onzze inwoenrs en met onze college’s. Met name Blaricum en Laren gedireen geopereerd is nu weg overlegen hoe gaan we er mee om. Hoop dat het tot gezamenlijk standpunt komen anders maken provincei wel heel makkelijk om te zeggen dat ze met ons geen zaken kunnen doen. (eemnes ook even genoemd). Vanmiddag schets binnen gekregen hoe nu verder. Ook wat mij betreft over communicatieproces. Nu periode GS van schrijven herindelingsconcept nov tot media 2018. Ook afstemming BZK en gemeenten staat daarbij. Zorg en alertheid hoe te reageren. Met u als raad heel open procedure met zoveel mogeljik informatie direct naar fracties en waar mogelijk naar buiten. WOrdt door IBT van provincei over finacniele gevolgen herindelingsvoorstel bekeken. Hopen dat we met Blaricum ebn Laren samen gesprek bij provincie kunnen doen. Zie het niet zitten om daar alleen te zitten.