Raad vooral met stomheid geslagen door fusiebesluit

HUIZEN Harde woorden van de politieke partijen over het fusiebesluit van de provincie. "We zijn met stomheid geslagen", aldus de VVD. "Ons plan is zo achter de rododendron gegooid en dat hadden we niet zien aankomen."

CDA: "We voelen ons ernstig tekortgedaan. Als je de spelregels wilt veranderen, dan is het netjes als je dat met elkaar bespreekt. Wij stellen dat hier geen sprake is van behoorlijk bestuur." D66: "Van de overheid mag je verwachten dat ze het zorgvuldig doen. Bij ons overheerst teleurstelling." Dorpsbelangen Huizen: "We zijn zeer teleurgesteld. Hoe gaat het nu verder?" GroenLinks: "De provincie heeft ons het idee gegeven dat ons plan zou kunnen. GroenLinks baalt ervan dat provincie zo onbehoorlijk kan besturen. We voelen ons bedonderd." ChristenUnie: "We zijn teleurgesteld. Eerst krijg je de ruimte om een voorstel uit te werken en de gemeenten werken daar goed voor samen. Vervolgens schieten ze het keihard af en daar hebben de ambtenaren hard aan gewerkt."
Leefbaar Huizen: "De provincie is net een klein kind. Het krijgt de ruimte en de tijd niet, dus dat gaan ze nu pakken." SGP: "We zijn verontwaardigd dat ons plan, dat serieus door ons is opgepakt, zo als een lachertje is afgemaakt. Pure kapitaalvernietiging."
De PvdA, al jaren voor fusie, is niet verbaasd: "Je hebt lagere en hogere overheden. Soms nemen hogere overheden in het algemeen en het breder belang een besluit dat een lagere overheid niet welgevallig is. Ook dat is democratisch. We vinden het getuigen van moed."