Het Oldtimer Festival gaat in ieder geval wel weer door dit jaar.
Het Oldtimer Festival gaat in ieder geval wel weer door dit jaar. Foto: Bob Awick

Havenfestival nog niet zeker na toekennen subsidie tot 2022

De raad heeft een voorstel aangenomen om ook na 2018 subsidie te geven aan het Havenfestival. Of het dit jaar doorgaat, blijft echter onzeker.

HUIZEN De Stichting Huizer Botters weet nog niet of het de organisatie van het Havenfestival dit jaar weer oppakt. De organiserende werkgroep liet weten onmiddellijk te stoppen omdat het voortbestaan van het festival niet zeker was door het ontbreken van duidelijkheid over de subsidie na 2018. Donderdag nam de gemeenteraad echter een voorstel aan om 25.000 euro ter beschikking te stellen voor de periode van 2019 tot 2022.

"We gaan donderdag vergaderen. Daarna weet ik meer", stelt Frans Kolk, secretaris van de Stichting Huizer Botters. In de brief waarin de organiserende werkgroep laat weten te stoppen, geeft de stichting namelijk ook aan zich meer te gaan richten op haar kernactiviteiten: het beheer, behoud en overdragen van kennis over het varend cultureel erfgoed. Daarbij denkt zij meer aan een evenement waarbij de tweede Botterdag eventueel gekoppeld kan worden aan de Watersportdag. Dat zou dan medio juni plaats kunnen vinden. Raadsleden gaven aan gecharmeerd te zijn van dit idee.
Deelname aan het Havenfestival dit jaar sluit de botterstichting ook nog niet uit. "Mochten anderen de organisatie van het Havenfestival over willen nemen, dan zullen wij ons concentreren op de openstelling van de botterwerf en het organiseren van onze eigen derde Botterdag", aldus de brief.

Het Oldtimer Festival gaat in ieder geval wel door, laat Cees Alders van de Stichting Oldtimers Huizen weten. "We hebben dat al aangemeld voor de landelijke kalender voor dit soort evenementen en het staat voor 15 september gepland. Mocht er iets dergelijks ontstaan als een Watersportdag in juni en we kunnen aanhaken, dan doen we dat graag. Het is voor ons een meerwaarde om samen met de Stichting Huizer Botters een dergelijk evenement te kunnen organiseren. Dat zou dan vanaf 2019 kunnen."
Het evenement ging vorig jaar niet door vanwege een korting op de subsidie. Voor het Oldtimer Festival is echter vanaf dit jaar tot 2022 11.000 euro beschikbaar als onderdeel van de subsidie van het Havenfestival. Voor de bottermarkt en overige activiteiten is dan nog 14.000 euro over.