Van links naar rechts staand: Ineke, buurtsportcoach Herjan, wethouder Janny Bakker en Leny.
Van links naar rechts staand: Ineke, buurtsportcoach Herjan, wethouder Janny Bakker en Leny. Foto: Bob Awick

Initiatiefneemster Ineke (83): 'Voor het buurtontbijt kom je wel je bed uit'

Ineke Hilgersom-van den Brink (83) kreeg donderdagmorgen van wethouder Janny Bakker een bos bloemen voor het 100e initiatief op BuurtGeluk.nl.

HUIZEN Ineke Hilgersom-van den Brink (83) kreeg donderdagmorgen uit handen van wethouder Janny Bakker een bos bloemen als initiatiefneemster van de 100ste activiteit op BuurtGeluk.nl.

Zij heeft met ingang van begin september het buurtontbijt in Wijkcentrum Holleblok nieuw leven ingeblazen. Elke donderdag vanaf 9.00 uur kunnen buurtbewoners voor 2 euro komen ontbijten. Dat ontbijt bestaat uit koffie en thee, een versgeperst sapje en een eitje, croissantje, broodje en krentenbrood.

Uit bed komen
"Ik kwam op het idee omdat iemand tegen mij zei: waarom zou ik nog mijn bed uitkomen? Voor zo'n ontbijt kom je wel je bed uit." Ook Leny Verhagen, die meehelpt, kreeg een bloemetje. Daarnaast kregen de dames twee mooie tafellakens om de tafels te dekken en een waardebon van 25 euro van de Huizer Groentewinkel.

Gastvrouw
Ineke is de gastvrouw van het ontbijt en zorgt ervoor dat iedereen voorzien is van wat ze nodig hebben. "Leny helpt me tot vandaag in de keuken en doet de boodschappen. Helaas stopt ze, dus als er iemand is die me wil helpen, dan zou dat fijn zijn", zegt ze.
De kranige 83-jarige bruist zelf nog van de energie en wil er voor anderen zijn. "Na het ontbijt blijven we ook altijd gezellig napraten", zegt ze. "Er is nog plek voor mensen om aan te schuiven." Wie liever alleen een kopje koffie of thee wil drinken, is ook welkom. "En mensen die net bloed hebben laten prikken zijn ook welkom. Kunnen ze meteen een beetje aansterken."

Thuis voelen
Een van de dames aan tafel vertelt dat ze zich thuis voelt aan de ontbijttafel in het buurthuis. "Toen mijn man ernstig ziek was, heb ik hem gevraagd of hij het erg vond dat ik erheen zou gaan. Dat vond hij niet. Nu is hij inmiddels overleden en ik ben blijven komen."
Aan de tafel ook twee heren. De ene komt niet elke week. "Ik ben nog druk met andere dingen en het wordt woensdagavond nog weleens laat. Dan is 9.00 uur ontbijten voor mij wat aan de vroege kant."
BuurtGeluk.nl is een initiatief van Gezondheidscentra Huizen en Versa Welzijn. "Soms is een beetje welzijn een goed medicijn", aldus de wethouder. "Ik vind het fijn om u hier allemaal te zien."
De wethouder sprak met enkele van de buurtbewoners die aan tafel zaten en liet zich informeren over het initiatief, dat dus een van de vele is op de site BuurtGeluk.nl, waar mensen hun activiteit aan kunnen melden om zo deelnemers te vinden. Ze kunnen er chatten over hun idee als ze in het menu op 'Heb je ideeën' klikken. Een buurtcoach helpt ze dan.
"Er was bijvoorbeeld iemand die wel wilde gaan wandelen met anderen. De groep is nog niet zo groot, dat moet langzaam groeien, maar zo is bijvoorbeeld 'Wandelen met Willemijntje' ontstaan.

Activiteiten
Wijkbewoners die willen weten wat er allemaal te doen is, kunnen ook alle activiteiten en de kosten daarvan terugvinden op de site.