Annet Schram met haar levenswerk: haar boek 'Klittenband en Eendenvet'.
Annet Schram met haar levenswerk: haar boek 'Klittenband en Eendenvet'. Foto: Bob Awick

Annet Schram signeert zaterdag haar boek 'Klittenband & Eendenvet'

Annet Schram signeert zaterdag haar boek 'Klittenband & Eendenvet'. Een boek dat gaat over de plakkracht van (klant)communicatie.

HUIZEN Annet Schram signeert zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur haar boek 'Klittenband & Eendenvet' bij Bruna aan de Kerkstraat. "Ik wilde niet zozeer een boek schrijven, maar heb simpelweg alles gebundeld wat ik gebruik in mijn werk. In die zin is het wel mijn levenswerk", zegt de auteur.

Het boek gaat over de plakkracht van (klant)communicatie. "Maar vervang het woord klant door kind en je hebt een prachtig opvoedboek", zegt ze. "Ik denk dat iedereen er wel iets aan kan hebben. We communiceren uiteindelijk allemaal. Uiteindelijk wil je iets aan de ander verkopen. Of het nu een product is of dat je je kind de vaatwasser wilt laten uitruimen. Een ander moet daar het voordeel van inzien."

Trainingen

Schram is al dertig jaar werkzaam in de cosmeticabranche. "Ik heb altijd mensen getraind. Op vaktechnisch gebied, maar ook sales- en managementtraining. Ik ben daar eigenlijk 'on the job' ingerold." Uiteindelijk beviel die rol zo goed dat ze in 2009 de opleiding innovatief trainer/coach volgde. "Ik merkte dat ik me uit mijn omgeving aan het ontwikkelen was en ben toen een eigen bedrijf begonnen: Fras-training. Fras staat voor focus, reflectie, aandacht en samen, maar kan ook staan voor fantastisch resultaat met Annet Schram", zegt ze lachend. "Ik geef nog steeds trainingen in de cosmeticabranche, maar nu ook erbuiten."

Paarden

Een van de dingen die ze nu ook doet is werken met behulp van paarden. "Dat is het zogeheten Equine Assisted Development. Door te kijken naar het gedrag van het paard krijg je zicht op de mens. Ik doe dat bijvoorbeeld met kinderen in samenwerking met een kinder- en jeugdpsycholoog onder de naam 1PK. Ook spiegel ik veel met mensen. Dan laat ik ze in de spiegel naar zichzelf kijken. Dat kan heel confronterend zijn en dat ben ik ook. Ik zeg waar het op staat. Het boek is dan ook echt geschreven door mij in de taal zoals ik spreek."

'Het boek is echt geschreven door mij in de taal zoals ik spreek'

Nachtkastje

Ze bundelde alle kennis en dingen die ze gebruikte bij de trainingen voor haarzelf. "Overigens heb ik dat niet allemaal zelf bedacht hoor, ik gebruik veel van anderen. Dat heb ik uiteindelijk ontwikkeld tot een eigen methode." Dat handgemaakte boekwerkje lag op haar nachtkastje en daar kon ze dan regelmatig in kijken. "Vrienden zeiden: waarom ga je het niet uitgeven? en dat heb ik uiteindelijk na 1,5 jaar gedaan."

Eendenvet

De opmerkelijke titel 'Klittenband & Eendenvet' blijft in ieder geval wel hangen. "Klittenband staat bij mij voor wat blijft plakken en eendenvet voor laten afglijden. Sommige dingen moet je loslaten. Bijvoorbeeld als je net bent uitgescholden door iemand met een rode jas. Dan is het niet zo dat iedereen met een rode jas niet aardig is. Uiteindelijk gaat het erom hoe jij met de dingen omgaat."
Het is uiteindelijk een praktisch lees- en doeboek geworden met oefeningen. "Ik verkoop het dus ook veel aan mijn cursisten." Een van de oefeningen die er in staan is de Bullshit Bingo. "Dat is handig als je van bepaalde stopwoordjes af wil of dingen die je vaak zegt en die eigenlijk niets inhouden. Zoals 'in principe'. Dat bestaat helemaal niets en zegt niets. Net zoals 'had u gereserveerd' of 'wat was uw naam ook alweer'. Het moet zijn: 'heeft u gereserveerd' of 'wat is uw naam'. Dit schrijf je dan op een kaartje en als het kaartje 'vol' is, dan mag de ander 'bullshit' roepen. In het boek heb ik er wel bij geschreven dat het misschien verstandig is om het woord bullshit door iets anders te vervangen als dat niet gepast is in de setting waarin mensen zitten. Door de bingo ga je in ieder geval beter op je woorden letten en beter luisteren."