Jan Boesmans met enkele items uit zijn verzameling sinterklaasspullen.
Jan Boesmans met enkele items uit zijn verzameling sinterklaasspullen. Foto: Bob Awick

Voorvechter voor etalages met Sinterklaasversieringen stopt

Jan Boesmans heeft zich jaren ingezet om de kerstversieringen uit de etalages te weren tot na sinterklaasavond. Hij stopt er nu mee en hoopt dat de strijd doorgaat.

HUIZEN Jan Boesmans heeft vroeger een herenmodezaak in Laren gehad en maakte zich ook na die tijd hard voor mooie etalages met sinterklaasversieringen. Met zijn strijd haalde hij zelfs het landelijke nieuws in 1992. Na 40 jaar stopt hij ermee. "Het wordt me te veel, maar ik hoop dat anderen met de strijd doorgaan, want als we niets doen dan verdwijnt de sinterklaassfeer uit de straten", zegt hij.

Zijn voorliefde voor Sinterklaas is eigenlijk een heel persoonlijk iets. "Ik herinner me nog dat ik als 13-jarige stiekem in de kast keek wat mijn moeder gekocht had." De dinky toy ziekenwagen die hij dat jaar kreeg heeft hij nog. "Ik heb er veel mee gespeeld, dus de klep is kapot", zegt hij als hij de speelgoedauto laat zien.

Sint Nicolaas Comité

Die herinnering aan het sinterklaasfeest heeft hem al die jaren gedreven om zelf in zijn winkel ook te zorgen voor een mooie etalage. Toen hij in de jaren 90 zag dat de kerstversieringen steeds eerder het straatbeeld bepaalden, kwam hij in actie. Landelijke media pakten dat op. "Ik zat toen ineens bij de '5 Uur Show' en naar aanleiding hiervan werd in 1993 het Sint Nicolaas Comité opgericht met als doel het Sint Nicolaasfeest als nationaal erfgoed te behouden."
Boesmans zorgde met Laren Promotion voor diverse activiteiten om het sinterklaasfeest levend te houden. "Zo deden we bijvoorbeeld een pietenrace op de fiets en hebben we ooit een grote sinterklaasmarkt gehouden in de Boerenhofstede. We probeerden op deze manier Sinterklaas levend te houden."

Mooiste etalage

De laatste vijf jaar reikte hij als Speurneuspiet samen met Vliegensvlugpiet een prijs uit voor de mooiste etalage. "Dat had best nog wel wat voeten in de aarde om als piet deze prijs uit te reiken. We hadden veel bekijks en zorgden ook dat we pakjes en snoepgoed bij ons hadden om de prijs uit te reiken."
Naast de prijs hield hij ook andere ludieke acties om de sinterklaasetalage in beeld te houden. "We gooiden kaartjes in de bus met foto's van een verbodsbord met een kerstboom en de tekst 'Pas na 6 december'. Ook hebben we weleens zakjes zout uitgedeeld aan winkeliers die al voor sinterklaasavond hun etalage in kerstsfeer hadden omgetoverd."

Omzet

Boesmans snapt als ondernemer niet dat winkeliers hier niet creatiever in zijn. "Wat is het voor moeite? Juist met die twee feesten in één maand kunnen zij een goede omzet realiseren." Hij ziet een absolute meerwaarde in gezellige sinterklaasetalages. "Winkelen is een beleving. De winkels moeten de sfeer van Sinterklaas uitademen en pas daarna de sfeer van kerst."

Traditie

Hij merkt dat het nog steeds minder wordt. Of de zwartepietendiscussie daar debet aan is, weet hij niet. "Ik heb me daar altijd verre van gehouden. Iedereen moet daarvan denken wat hij wil. Feit is dat Sinterklaas een Hollandse traditie is, een kinderfeest, en dat moeten wij met zijn allen in ere houden."