De 11-jarige Milan met zijn beker en zijn kart.
De 11-jarige Milan met zijn beker en zijn kart. Foto: Bob Awick

Milan (11) wint finale internationaal kartkampioenschap op circuit in Genk

Milan Wolbers (11) won 1,5 week geleden op het circuit in Genk het kartkampioenschap in zijn klasse. Zijn droom is om ooit Formule 1 te rijden.

HUIZEN De 11-jarige Milan Wolbers uit Huizen heeft zondag 12 november de Grande Finale gewonnen van het Benelux kartkampioenschap in de X30 Cadet 125 cc 18PK-klasse. Hij schreef hiermee het kampioenschap 2017 op zijn naam. Op de thuisbaan van Max Verstappen verschenen 240 coureurs aan de start.

De jonge Huizer begon vier jaar geleden met karten. "Ik ging met mama naar een wedstrijd kijken van Bjorn, die zij kende. Toen zei ik dat ik ook heel graag wilde rijden en dat mocht." Bjorn Bakker is het grote voorbeeld van Milan en inmiddels al vier jaar zijn trainer.
"Ik reed endurancewedstrijden. Dit zijn langeafstandswedstrijden in teamverband tussen de drie en vierentwintig uur. Dat deed ik met een aantal collega's bij SignMind Racing, maar na 12 jaar racen stopte dat. Ik heb toen een kart voor Milan gekocht en we zijn begonnen met rijden. Inmiddels heb ik een nieuwe passie gevonden in het trainen van Milan en andere jeugd", vertelt Bjorn.
Als 7-jarige begon Milan met trainen, onder andere elke woensdag bij Coronel Kartracing. "De eerste keer kon Bjorn me nog lopend inhalen", vertelt Milan lachend. Bjorn: "Maar daarna echt niet meer. Dat was de enige keer." Op de baan van Coronel kan hij niet met zijn eigen kart trainen. Daarvoor gaat hij naar de buitencircuits. Wel testte hij er al snel de verschillende karts en hielp zo bij het onderhoud. "De ene stuurt anders en de andere heeft meer grip", zegt Milan.

Wedstrijden

Na zo'n twee jaar mocht hij zijn eerste serieuze wedstrijd rijden. "Dat waren de rookiewedstrijden voor de nieuwelingen bij het Nederlands Kampioenschap", legt Bjorn uit. Milan mocht van poleposition vertrekken en won de drie wedstrijden. In 2016 begon hij echt met wedstrijden bij de GK4. Toen nog met een 4-takt 6 pk motor. "Hij reed best wel goed", zegt Bjorn. "Hij kon in de laatste wedstrijd ook hier rookiekampioen worden, maar helaas ging het in de laatste race door een verkeerde inschatting verkeerd en werd hij tweede in de stand voor het rookiekampioenschap en vierde in de totale uitslag. Iets om heel trots op te zijn in je eerste jaar racen. Maar op dat moment best even zuur…"
Dit jaar stapte Milan over naar een andere kart met een 2-takt 18 pk motor. "Deze kan wel 14.000 toeren draaien", zegt Bjorn. Ooit heeft Milan er al eens 110 kilometer per uur mee gereden. Is hij nooit bang? Milan schudt overtuigend nee. "Hij is ooit in de banden gereden en kwam er toen zonder krasje vanaf. 'Zo, dan heb ik dat ook eens meegemaakt', zei hij", vertelt Bjorn. "De snelheid en het gas geven vind ik het leukste aan de sport", zegt Milan.
Dat Milan dit jaar de strijd al aan kon gaan om het kampioenschap X30 cadet, had niemand kunnen voorspellen. Moeder Marieke Honing vindt het spannend, maar geweldig om aan de kant toe te kijken. "We proberen alle wedstrijden te gaan kijken, maar niet alle trainingen. Dat is ook vaak in het buitenland. Daarvoor hebben we onlangs een caravan gekocht. Laatst in Spa stond Milan met dikke tranen naast de baan, toen zijn kart de tweede wedstrijd niet weg kwam vanwege een technisch mankement. Dan is het moeilijk. Bjorn moet dan immers meteen aan de slag om de kart te maken en ik vang Milan dan op. Af en toe is het een keiharde leerschool. Het is mooi om zo samen een team te vormen."

Komend jaar gaat Milan met de junioren meerijden. "We zoeken daar nog wel sponsors voor", vertelt Bjorn. "Karten is een dure sport en we doen al zuinig met het materiaal. Het afgelopen seizoen heeft ongeveer 13.000 euro gekost." Volgens Bjorn heeft Milan talent. "Ik heb zelf gereden, dus ik zie dat wel. Bovendien geeft hij al zo veel terug over hoe de kart rijdt. Daaruit blijkt ook zijn talent. Ik hoop dus dat iemand het geld in hem wil investeren. Als mensen informatie willen, kunnen ze terecht via info@signmindracing.nl of via Facebook: SignMindRacing Milan Wolbers." Milan wil graag door met zijn sport. "Ik wil graag Formule 1 gaan rijden, net zoals Max Verstappen. Als dat niet lukt, wil ik iets anders rijden, maar wel in de Formulewagen", zegt Milan.

Milan aan kop tijdens de race.