Van links naar rechts: Regina Bruins, Ewoud Linthorst Homan, Charlotte Tupang en Kristel Mensink van Vrijwilligerscentrale Huizen met tussen hen in de site Huizenvoorelkaar.nl.
Van links naar rechts: Regina Bruins, Ewoud Linthorst Homan, Charlotte Tupang en Kristel Mensink van Vrijwilligerscentrale Huizen met tussen hen in de site Huizenvoorelkaar.nl. Foto: Bob Awick

'Als iedereen een ander helpt, zijn we allemaal geholpen'

"Vraag op een verjaardag wie er vrijwilligerswerk wil doen en vier mensen steken hun hand op. Vraag of iemand je even wil helpen en acht mensen van de tien steken hun hand op", zegt Regina Bruins, directeur van Vrijwilligerscentrale Huizen. Met de website Huizenvoorelkaar.nl wil de Vrijwilligerscentrale iedereen die iemand wil helpen en iedereen die hulp nodig heeft verbinden met de gedachte 'Als iedereen een ander helpt, zijn we allemaal geholpen'.

HUIZEN Vrijwilligerscentrale Huizen start begin januari officieel met het onlineplatform Huizenvoorelkaar.nl. Op dit moment wordt al druk proefgedraaid. Iedereen die een ander wil helpen en iedereen die ergens hulp bij nodig heeft, kan een bericht op de site zetten. De vrijwilligerscentrale slaat daarmee de weg naar de toekomst in met als motto: 'Als iedereen een ander helpt, zijn we allemaal geholpen.'

De Huizer vrijwilligerscentrale bestaat inmiddels ruim dertig jaar en heeft in die tijd al veel ontwikkelingen meegemaakt. "Dat moet ook wel", zegt Regina Bruins. "We buigen altijd mee met de veranderingen in de maatschappij, want die bepalen waar vrijwilligerswerk nodig is. Dat ontstaat namelijk waar mensen iets willen veranderen of verbeteren."

Online

Inmiddels is een groot deel van die maatschappij online. Bijna iedereen heeft wel een smartphone, tablet of computer. Daarom vond de gemeenteraad in 2015 dat er in Huizen ook een onlinemarktplaats voor hulp en zorg moest komen. Het resultaat is Huizenvoorelkaar.nl. "Daar hebben we hard aan gewerkt en begin januari gaan we het officieel lanceren, maar we zijn er nu al druk mee bezig."

Op de site Huizenvoorelkaar.nl kunnen mensen en organisaties een profiel aanmaken en een bericht achterlaten over welke hulp zij bieden of zoeken. "Veiligheid is daarbij gewaarborgd", zegt projectleider Ewoud Linthorst Homan. "Andere mensen zien alleen de voornaam en je foto als je die erbij hebt gezet. Je maakt alleen contact als een hulpvraag of aanbod jou past. Dan kun je via de site een mail sturen. De ander ziet dus niet je mailadres. Mocht je het uiteindelijk zelf willen, dan kun je via een mailbericht telefoongegevens uitwisselen of een afspraak maken om elkaar te ontmoeten en de match af te ronden. Eigenlijk net als op Marktplaats."

Bericht

In januari 2018 start Vrijwilligerscentrale Huizen officieel met Huizenvoorelkaar.nl

Als iemand een bericht op de site zet, wordt dit meteen zichtbaar. Wel wordt er direct door 'NL voor elkaar', de organisatie die achter het platform zit, meteen gekeken of het bericht geen rare dingen bevat. "Grensoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd", zegt Ewoud. "Daarnaast is het zo dat als ik iemand help aan de hulpvrager wordt gevraagd hoe het is gegaan. Wie veel slechte beoordelingen heeft, zal niet zo snel gevraagd worden."

Helpen

Met het platform wil de vrijwilligerscentrale een doelgroep aanboren die eerder niet zo goed te bereiken was. Mensen met misschien een volle agenda, maar wel met de bereidheid om ergens eens een handje te willen helpen als het past in de eigen agenda en als ze zelf kunnen bepalen hoe vaak en wanneer. Regina: "Vrijwilligerswerk hoeft niet veel tijd te kosten en hoeft ook echt niet elke week. Je kunt bijvoorbeeld voor iemand boodschappen meenemen als je zelf ook boodschappen doet, of één keer per jaar met bewoners van een verzorgingstehuis naar het tuincentrum wandelen. Als je op een verjaardag vraagt of iemand vrijwilligerswerk wil doen, steken vier mensen hun hand op. Vraag je of iemand je wil helpen, dan zijn dat er al gauw acht van de tien."
Soms kan het gaan om simpele dingen. "Bijvoorbeeld een mevrouw die graag met iemand scrabble spelen wil. Nu zouden wij iemand gaan zoeken voor haar. Met het onlineplatform kan zij zelf een bericht maken en biedt zij eigenlijk hulp aan. Zij biedt dan aan om scrabble te spelen met iemand."
Ook organisaties kunnen hun vacatures op Huizenvoorelkaar.nl zetten. Deze en volgende week is het inloop bij Vrijwilligerscentrale Huizen om ze hierbij persoonlijk te begeleiden. Onder andere Vivium komt langs. "Wij zoeken natuurlijk vaak vrijwilligers en mensen die iets voor of met onze bewoners kunnen doen. Het fijne van dit systeem is dat we ook mensen kunnen vinden die zelf iets aanbieden. Bijvoorbeeld mensen die willen gaan wandelen met iemand. Die zouden goed bij ons terecht kunnen." De medewerker van Vivium wordt bij haar werk geholpen door een vrijwilliger. Die is ook meegekomen. Het is een dame op leeftijd. "Ik heb al naar de site gekeken en volgens mij is het heel makkelijk om er iets op te zetten", zegt ze enthousiast.
De komende weken kunnen de organisaties al hun vraag en aanbod op de site zetten, zodat als de officiële start plaatsvindt er al genoeg te zien is op de site. "Door dit proefdraaien kunnen wij nog dingen aanpassen en verbeteren en ontdekken we wat onze rol hierin moet zijn", zegt Regina. "Vrijwilligerscentrale Huizen is de organisatie achter het platform en iedereen die onze hulp nodig heeft bij het online gaan, helpen we graag. Eigenlijk net als altijd."
Volgens Ewoud is een platform als Huizenvoorelkaar.nl nodig in deze tijd. "Van mensen wordt verwacht dat ze langer thuis wonen, er is sprake van eenzaamheid, het sociale netwerk neemt vaak af en de overheid trekt zich terug. In Huizen zijn nog 3.500 tot 10.000 mensen niet actief. Deze willen we naast alle mensen die al wat doen, bereiken. Bijvoorbeeld jongeren."
Daarnaast is het de bedoeling dat het laagdrempelig is. Iedereen kan vanaf de bank thuis hulp aanbieden of hulp vragen. "We verwachten dat 40 procent van de mensen geholpen wordt zonder tussenkomst van de vrijwilligerscentrale", stelt Ewoud.
Het is in de toekomst de bedoeling om meer zaken te gaan doen op het onlineplatform. Bijvoorbeeld Betrokken Ondernemen en de Maatschappelijke stages. Dingen die ook door de vrijwilligerscentrale worden geregeld. "Maar dit is de eerste stap."