Ouderen blijven steeds langer thuis wonen en de lening kan hierbij uitkomst bieden.
Ouderen blijven steeds langer thuis wonen en de lening kan hierbij uitkomst bieden. Foto: pixabay

Gemeenteraad beslist 14 december over Blijverslening

De gemeenteraad beslist 14 december of een Blijverslening wordt ingevoerd, zodat ouderen hun huis kunnen aanpassen om er langer te blijven wonen.

HUIZEN De gemeenteraad beslist op 14 december of Huizen een Blijverslening gaat invoeren voor ouderen die langer zelfstandig in hun woning willen blijven wonen. Diverse partijen in de raad hebben aangegeven zo'n lening op prijs te stellen.

De Blijverslening is er voor ouderen die langer zelfstandig in hun woning willen blijven wonen. Zij kunnen met het geld de woning levensloopbestendig maken of aanpassen aan de zorg die ze nodig hebben.

Levensloopbestendig

Wethouder Marianne Verhage: "Veel ouderen willen zo lang mogelijk in hun huidige woning blijven wonen. Die moet dan ook zo comfortabel zijn dat dit kan. Ik ben blij dat we straks de Blijverslening hebben, want die geeft ouderen de mogelijkheid om hun woning levensloopbestendig te maken en stelt mensen met een zorgbehoefte in staat langer in hun eigen woning te blijven."
De Blijverslening is een optie voor mensen die meer willen dan de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ze biedt.

"Er zijn veel ouderen die zo lang mogelijk zelfstandig in hun huidige woning blijven wonen. Via de Wmo kunnen ze hiervoor noodzakelijke woningaanpassingen laten aanbrengen, wanneer dat de best passende oplossing blijkt. De Wmo gaat altijd uit van de goedkoopst adequate oplossing en de aangebrachte voorzieningen worden geen eigendom van de aanvrager van de voorziening. Dit kan voor sommige inwoners een nadeel zijn. Ook biedt de Wmo geen uitkomst voor inwoners die hun woning preventief geschikt willen maken voor langdurig zelfstandige bewoning. In zulke gevallen kan de Blijverslening een goede uitkomst bieden. De Blijverslening kan boetevrij worden afgelost en kent een aantrekkelijke rente", laat de gemeente weten.

Offertes

Lening biedt meer mogelijkheden dan wettelijke regelingen

Als de Blijverslening er komt, kunnen ouderen deze straks aanvragen bij de gemeente. Bij de aanvraag moeten offertes van aannemers, installateurs en/of leveranciers ingediend worden voor de geplande aanpassingen. De gemeente toetst de aanvraag dan aan de verordening. Bij goedkeuring ontvangt de aanvrager een toewijzingsbrief en het aanvraagformulier om de Blijverslening bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) aan te vragen. In de toewijzingsbrief staat voor welk bedrag de Blijverslening is toegekend en of de aanvrager in aanmerking komt voor een consumptieve of hypothecaire Blijverslening. De financiƫle toets van SVn bepaalt of de aanvrager daadwerkelijk in aanmerking komt voor de lening.