Elke karper wordt door de vrijwilligers op de foto gezet, zodat bij vangst te herkennen is om welke het gaat.
Elke karper wordt door de vrijwilligers op de foto gezet, zodat bij vangst te herkennen is om welke het gaat. Foto's: Bob Awick

400 kilo karpers uitgezet in de haven

Vrijwilligers hebben zaterdagmorgen in weer en wind 400 kilo karpers uitgezet. Hiermee werken ze een een mooi bestand voor vissers.

HUIZEN Sportvisserij MidWest Nederland heeft in het kader van het SpiegelKarper Project Zuidelijke Randmeren zaterdagmorgen 400 kilo's karpers uitgezet in de haven.

Het gaat om 250 kilo Tsjechische spiegels en 150 kilo edelschubkarpers. In totaal zijn dit ongeveer 250 vissen, omdat geschat wordt dat de karpers 1,5 kilo wegen. De vissen kwamen rond 11.30 uur aan in de haven en werden vervolgens overgeladen in klaarstaande opblaasbadjes met daarin water uit de haven. Hier konden ze acclimatiseren. Elke karper werd vervolgens op de foto gezet.

"Een spiegelkarper heeft een heel herkenbaar schubbenpatroon. Ook al groeien de vissen in de komende tijd, ze blijven herkenbaar", volgens Jorke Wessels, adviseur en belangenbehartiger van Sportvisserij MidWest Nederland.

De karpers kunnen worden geadopteerd voor 10 euro per stuk. Wie een karper adopteert, krijgt een berichtje als 'zijn' vis is gevangen. Daarnaast komt zijn naam op een plank met een foto van de karper. "Dit houdt in dat zijn naam bij de foto komt die van de linkerzijde van de vis is gemaakt met een 'plank' erachter, oftewel een briefje met een nummer zodat de vis te traceren is. Als de vis gevangen wordt, melden de vissers dit terug aan ons. Zo kunnen we tegelijkertijd de karpers monitoren."

Karpers planten zich in de noordelijke open wateren van hun leefgebied zoals de Randmeren niet natuurlijk voort. Daarom wordt al jaren door vrijwilligers gewerkt aan het vergroten van het bestand door onder andere jaarlijks karpers uit te zetten. Sportvisserij MidWest Nederland ondersteunt de groep daarbij. Sportvissers die op karpers vissen zijn vaak ervaren en kunnen soms dagen en nachten in een tentje aan de oever zitten om er een te vangen, want er zijn er maar weinig. Ze fotograferen hun vangst en gooien deze weer terug.

Eerst worden de karpers in opblaasbadjes gedaan.
Uiteindelijk worden ze bij de haven uitgezet.