Cursussen vinden in kleine groepen plaats, zodat er ruim aandacht is voor iedereen.
Cursussen vinden in kleine groepen plaats, zodat er ruim aandacht is voor iedereen. Foto: Bob Awick

Computerhelpdesk de Brassershoeve
in half jaar door 78 mensen bezocht

De computerhelpdesk en computercursussen van de Brassershoeve worden flink bezocht. Sinds kort is het centrum ook gelinkt aan SeniorWeb.

HUIZEN "Tegenwoordig kun je eigenlijk niets meer zonder computer", zegt een van de cursisten die Windows 10 onder de knie wil krijgen. De Brassershoeve aan de Waterstraat 2 probeert haar doelgroep van 55-plussers met diverse cursussen wegwijs te maken in de digitale wereld. Daarnaast startte het eind mei een computerhelpdesk, die inmiddels al door 78 mensen is bezocht.

"Vaak wordt gedacht dat het merendeel hiervan vrouw is, maar dat valt mee. Het gaat om 46 vrouwen en 32 mannen. Het verschil is dus niet zo groot", zegt Johan van Slooten, algemeen bestuurslid van de Stichting Gebruikers de Brassershoeve en belast met de computeractiviteiten.
"We merkten dat mensen in Huizen nergens terechtkunnen als ze een probleem hebben met hun computer, tablet, smartphone of laptop. Toen zijn we gaan kijken of we daar iemand voor konden vinden", gaat hij verder. Jan Tielkemeijer, computertechnicus, werd samen met nog drie vrijwilligers bereid gevonden om elke dinsdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur mensen met computerproblemen te helpen. Voor de hulp wordt een kleine bijdrage gevraagd van 3 euro. Vanaf dag één mocht hij bezoekers ontvangen en helpen.
"Heel veel mensen hebben 'beveiligingsangsten', vooral bij bankzaken", zegt hij. "Ze vragen zich af of het allemaal wel veilig is." De tablet en smartphone zijn wat hem betreft het veiligst. "De app weet dat jij het bent die inlogt en gaat naar het juiste adres van de bank. Mochten mensen toch twijfelen dan adviseer ik ze om te stoppen en het uit te zoeken. Beter één keer te veel gestopt dan achteraf spijt."
Ook komt het vaak voor dat mensen hun account kwijt zijn en alle gegevens die daarbij horen. Dan probeert hij ervoor te zorgen dat het hersteld wordt. Uit de cijfers blijkt dat de meeste vragen komen over het gebruik van een laptop, gevolgd door de tablet en de smartphone. "Wat we niet doen is bij mensen op bezoek gaan. Ze moeten hun apparaat meenemen", licht Johan toe. Merkt Jan dat er een gebrek aan kennis is bij gebruikers dan wijst hij ze op de cursussen die worden gegeven in het centrum.
"Deze worden altijd gegeven in kleine groepen. Er is plek voor maximaal vier cursisten. Zo krijgt iedereen de aandacht die hij nodig heeft", laat Johan weten. Op het moment zijn drie cursisten bezig met Windows 10. Twee mannen en een vrouw. Ze beseffen dat ze niet meer zonder computer kunnen in deze maatschappij en willen leren hoe ze er het beste mee om kunnen gaan. De voormalige fietsenmaker is geïnteresseerd in fietsen. De andere mannelijke cursist houdt van koken en zoekt wat recepten. De dame in het gezelschap maakt graag foto's en is aan het oefenen met het versturen van een foto per mail. Ze zijn te spreken over de docent die ze op weg helpt en de ruimte waarin ze allemaal een eigen werkplek met een computer hebben.
"Sinds kort zijn we ook aangesloten bij SeniorWeb. Daardoor hebben we nog meer de beschikking over geschikt lesmateriaal. Bijvoorbeeld oefenprogramma's om te leren telebankieren. Zij hebben het wiel al voor ons uitgevonden, dus dat hoeven wij niet meer te doen. Er zijn honderden leercentra van SeniorWeb en wij zijn er nu ook een van", vertelt Johan.
Wat hem opviel bij de bezoekers van de helpdesk is dat nog niet iedereen weet wat er in de Brassershoeve allemaal kan. "We hebben hier diverse activiteiten. Zo kunnen mensen hier onder ander biljarten, is er een fietsclub en meer bewegen voor ouderen. In januari starten we weer met nieuwe computercursussen, waaronder nu ook een voor de Samsung Tablet met Android, naast die voor de iPad."

Meer weten? Kijk op debrassershoeve.nl, bel met 035-5256983 of loop binnen tijdens de openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.