Daniëlle van Hoorn laat zien wat mensen allemaal in de kist hebben gestopt en een ander gunnen.
Daniëlle van Hoorn laat zien wat mensen allemaal in de kist hebben gestopt en een ander gunnen. Foto: Bob Awick

Daniëlle heeft Facebookgroep 'Gun het een ander gratis (huizen)' opgericht

Daniëlle weet hoe het is om het wat minder te hebben en wil met de Facebook-groep anderen helpen. Donaties en sponsors zijn welkom, want ze is net begonnen.

HUIZEN Daniëlle van Hoorn is een paar weken geleden gestart met de Facebookgroep 'Gun het een ander gratis (huizen)'. "Ik was aan het opruimen thuis en wilde de spullen weggeven en kon in Huizen niets vinden." Ze kwam in Baarn terecht, waar ook zo'n groep bestaat en heeft er met hun hulp zelf een opgericht.

Ze weet hoe het is om het niet altijd breed te hebben. Samen met haar man Hans had ze een goedlopend assurantiekantoor. Na een auto-ongeluk waarbij beiden letsel opliepen, hebben ze het nog een paar jaar geprobeerd. "Maar het ging niet meer, dus zijn we gestopt met het bedrijf en moesten heel wat stappen terug doen", zegt ze.

Hans: "We weten hoe het is als je aan het eind van de maand net geen geld meer hebt om eten te kopen vanwege een tegenvaller. Dan kun je hier terecht. Niet iedereen wil of kan naar de voedselbank, soms uit schaamte, soms omdat ze net te veel verdienen." Daniëlle: "Daarnaast weten we ook wat het is om de verjaardag van je kind niet te kunnen vieren. Niets is hartverscheurender dan dat. Ik ben er zelf heel verdrietig om geweest. Daarom hopen we ook dat mensen cadeautjes of versiering willen doneren of eens een taart willen bakken of traktaties aanbieden voor op school."

Inmiddels heeft ze ook al contact gehad met diverse bedrijven en winkeliers. "Elke donderdag krijgen we van groenteboer Goudreinet in De Oostermeent spullen. Deze keer waren het appels. Een van de mensen die ze heeft gekregen, heeft nu een taart voor de groenteboer gebakken", zegt ze glunderend. Ook Bakker Kruijmer geeft regelmatig brood. Ze wijst naar een extra koelkast en vriezer. "Gekregen van een aardige mevrouw. We weten natuurlijk nooit hoeveel we krijgen en als we het invriezen, hebben we in ieder geval altijd wat."

Als het paar niet thuis is, staat er onder de bank voor de deur van Vrouwenzand 8 een plastic krat. Hier kunnen spullen in gedaan worden. "Er zat nu wat speelgoed in en een pak pannenkoekenmix. Daar kunnen we mensen blij mee maken." De spullen die ze krijgen, zetten ze op de Facebookpagina en worden verloot onder de mensen die ze willen hebben. "We vragen nooit naar papieren. We schatten wel in of iemand het echt kan gebruiken."

Uiteindelijk wil Daniëlle samen met Willemien Pfeifer en Anita en Piet Camper van de groep in Baarn een stichting oprichten. "Maar ja, dat kost geld en dat hebben we niet. We hopen dat iemand dat wil sponsoren. Als we namelijk een ANBI-status krijgen, is het veel gunstiger voor bedrijven om dingen te schenken."

Daarnaast wil ze graag in Huizen een plek vinden waar mensen wekelijks terecht kunnen om spullen te halen en brengen. "Dan kunnen ze ook meteen even gezellig een kopje koffie drinken met wellicht een koekje er bij. Mensen die het minder hebben, kunnen in een isolement raken en zo komen ze er weer uit."

Voor meer informatie: happy_mams@hotmail.com.