Het fraaie parkje wordt in bezit genomen door jongeren.
Het fraaie parkje wordt in bezit genomen door jongeren. Foto: Bob Awick

Omwonenden zijn overlast dealers parkje Arie de Waalstraat zat

Omwonenden zijn de overlast van drugsdealers en hangjongeren in het parkje bij de Arie de Waalstraat zat. Ze willen met de gemeente om tafel.

HUIZEN "Je twijfelt gewoon aan de mensen waar je op wilt bouwen, zoals de politie en de gemeente", zegt Sylvia Benink, woordvoerder van de bewoners rondom het parkje bij de Arie de Waalstraat. De omwonenden zijn de overlast van drugsdealers en hangjongeren zat en boden de gemeente een brief aan waarin ze vragen in overleg te gaan om de problemen nu echt op te lossen.

"We boffen dat we aan zo'n mooie straat wonen. Het is echt doodzonde dat dit gebeurt", zegt ze als ze vertelt over de overlast waar ze vrijwel dagelijks mee te maken hebben, tenzij het weer erg slecht is. "Aan het einde van de middag en in de avond komen de jongeren hier naar het park. Ook als we naar bed gaan, gaan zij door. Ze blijven maar herrie maken, soms met harde muziek." Sylvia geeft aan dat het om twee groepen gaat. Een groep vermoedelijke drugsdealers en een groep hangjongeren. "Op mooie zomeravonden vinden die groepen elkaar en dan gaat het helemaal los."
De gemeente geeft aan dat er in 2017 11 meldingen binnen zijn gekomen bij de politie, betreffende overlast van jongeren op de Arie de Waalstraat, waaronder een paar keer met een vermoeden van drugsdealen. "Dit laatste is echter nooit geconstateerd. De laatste melding dateerde van 20 november waarbij een hele auto en diverse personen op drugs zijn gecontroleerd. Hierbij is niets aangetroffen. De 11 meldingen zijn gedaan door 4 verschillende bewoners, waarvan meer dan de helft door één bewoner. Over heel Huizen zijn van januari tot en met oktober 294 meldingen overlast Jeugd binnengekomen", aldus de gemeente.

De bewoners hebben de jongeren vaak aangesproken. "We willen allemaal genieten van deze plek en dan moet je met elkaar rekening houden. Helaas leverde dat niets op." Sylvia geeft aan dat elke keer als er overlast is de politie wordt gebeld. "Die komt niet altijd of soms pas veel later. Laatst kwam er eindelijk na drie kwartier de politie. Als ze het één keer in de week leeg zouden vegen, zou dat al helpen." In een gesprek met een wijkagent over de problemen kregen de bewoners te horen dat dit soort meldingen geen hoge prioriteit heeft. Dat bevestigd de gemeente ook in beantwoording van vragen die de VVD naar aanleiding van de brief stelde: "Een melding Jeugdoverlast valt sowieso niet in de hoogste prioriteitsklasse. Daarin vallen bijvoorbeeld geweldssituaties, ongevallen met lichamelijk letsel, heterdaadmeldingen of verdachte situaties ten aanzien van woninginbraken. Het is dus niet onaannemelijk dat een melding Jeugdoverlast door de politie niet direct kan worden opgevolgd omdat er andere, hoger geprioriteerde, meldingen zijn en de capaciteit van de politie beperkt is. Voor een strafrechtelijke follow-up van een overlastsituatie is een op heterdaad betrappen noodzakelijk. Dit komt slechts zelden voor, vandaar dat het vaak bij waarschuwen blijft."
Alle maatregelen die al door de gemeente zijn genomen, lijken averechts te werken. Zo werden de prullenbakken weggehaald vanwege brandgevaar. De bewoners moesten zelf weleens helpen met het blussen van brandjes. Resultaat: heel veel troep die rondslingert als de jongeren er weer zijn geweest. "Ook zouden ze bij wijze van proef twee weken de lichten in het park uit doen. Dat is inmiddels al twee maanden. Dat vinden die jongeren alleen maar prachtig en wij bewoners voelen ons nog onveiliger en gaan 's avonds het park al niet meer in."
De bewoners geven aan het idee te hebben dat de gemeente door al die maatregelen juist de jongeren faciliteert. "Een klein stukje verderop zit een speciale hangplek voor ze, maar die gebruiken ze niet. Dit is een openbaar park, dat zou een mooie plek voor alle inwoners moeten zijn." Ze geven aan dat ze al eerder gepoogd hebben om samen met de gemeente om tafel te gaan zitten. "Maar dat wilden ze niet." Als mogelijke oplossing stellen de bewoners voor om bijvoorbeeld de bankjes weg te halen. "Dan krijg je te horen dat dat niet kan, omdat de jeu-de-boulesclub er gebruik van maakt. Maar we kunnen dan toch kijken of we wellicht iets met mobiele bankjes kunnen doen? Die we dan neerzetten als ze aan het jeu de boulen zijn?"

Regelmatig ligt er troep bij de bankjes.