Voorgevel blok c: een massaal straatfront en niet zoals afgesproken volgens de Vrienden.
Voorgevel blok c: een massaal straatfront en niet zoals afgesproken volgens de Vrienden. Tekening: Klunder Architecten

'Inbreng van participanten wordt volledig genegeerd'

De Vrienden van het Oude Dorp zijn verrast door de meest recente tekeningen van het Keuhof. Die zien er anders uit dan voorheen besproken met de gemeente.

HUIZEN De Vrienden van het Oude Dorp zijn onaangenaam verrast door de meest recente tekeningen van het Keuhof dat aan de Keucheniusstraat moet gaan verrijzen. "In plaats van een bouwwijze die in elk geval past binnen de maat en schaal van het Oude Dorp, wordt nu gekozen voor een massaal straatfront", laat de stichting weten.

"Ook wordt een en ander veel hoger dan in eerste instantie voorzien, enige speelsheid in de architectuur door verspringende nok- en goothoogtes is uit het plan verdwenen en er is geen sprake meer van aansluiting op de bestaande huizen in de Tuinstraat." De Vrienden dienen daarom een bezwaar in tegen de voorliggende ontwerpen voor het bestemmingsplan en de ontwerpomgevingsvergunning die nog tot en met vandaag ter inzage liggen.

Ze verzoeken de gemeenteraad om het bestemmingsplan in overeenstemming te brengen met het bestuurlijk uitgangspunt conform model Open Hof dat door gemeente en participatiegroep ooit is gekozen en waarmee de raad heeft ingestemd. Daarnaast willen de Vrienden dat meteen de aansluiting met het overige te bebouwen gedeelte wordt vastgelegd, zodat het straks een logisch geheel vormt.

Participatiegroep

Hoewel de participatiegroep officieel veranderd is in een klankbordgroep, hebben de leden nog regelmatig contact met elkaar om zo veel mogelijk een vinger aan de pols te houden. Het Huizer Initiatief Platform, de winkeliers van het Hart van Huizen, de bewoners van de Tuinstraat en de Vrienden van het Oude Dorp blijven vechten voor de best mogelijke opties voor het Keuhof. De Vrienden: "Hoewel niemand echt gelukkig is met de uiteindelijke uitkomst van het participatieproces, konden we nog wel een beetje leven met de initiële plannen van de bouwmaatschappij van Gerrit Jan Visser. Er moest ook eens een eind komen aan het geharrewar rond het Keugat. Maar wanneer je dit sterk gewijzigde voorstel beziet waar de raadsleden gevraagd wordt positief op te reageren, dan komt de vraag op: wie bepaalt nu eigenlijk het bouwbeleid in de gemeente: de gemeenteraad of de projectontwikkelaar? En wat is dan de inbreng en de rol van de participanten geweest?"

Beduidend hoger

'Wie bepaalt nu eigenlijk het bouwbeleid? Raad of projectontwikkelaar?'

Volgens de Vrienden van het Oude Dorp is alles nu weer veranderd in de bouwplannen waar de gemeenteraad in juni 2017 ja tegen heeft gezegd. "Er wordt beduidend hoger gebouwd dan is vastgelegd in het overleg tussen college en participanten. Het ontwerpbestemmingsplan kent twee hoogtematen van maar liefst 11 en 12 meter en de aansluiting met de bebouwing in de Tuinstraat is volledig verdwenen." Daarnaast missen de Vrienden de verschillende goot- en nokhoogten die in het gekozen model Open Hof stonden. "In het bestemmingsplan is dit ten onrechte niet terug te vinden. Het bestemmingsplan is op dit punt in strijd met de uitgangspunten van participatie en bestuurlijke besluitvorming. Uit het ingediende bouwplan blijkt dat de gewenste differentiatie is weggepoetst. De indruk bestaat dat het bestemmingsplan meer is geënt op het onderhavige bouwplan dan op de breedgedragen wensen van de (voormalige) participatiegroep en de gemeenteraad. Dit is de omgekeerde wereld."

Visie ontbreekt

Dat is niet het enige dat volgens de Vrienden ontbreekt. "Voor de aansluiting van dit plangebied bij het centrumgebied is het nodig om de oostzijde van de Keucheniusstraat - de kant van de inrit van de AH-garage - in dit bestemmingsplan te betrekken. Zo wordt de relatie met het winkelgebied pas duidelijk. De gewenste doorgang naar de Lindelaan wordt gemist, zodat het plan onderdeel van het centrum wordt. Die bredere visie op het centrumgebied ontbreekt."